Carter: Fokusirati se na borbu protiv ISIL-a

Američki ministar odbrane Ashton Carter predložio je da turske i kurdske snage budu svaka s jedne strane rijeke Tigris (AP)

Američki ministar odbrane Ashton Carter pozvao je Tursku da ostane fokusirana na borbu protiv grupe Islamska Država Iraka i Levanta (ISIL), a da ne napada kurdske snage koje se bore na strani sirijskih pobunjenika.

“Pozivamo Tursku da se fokusira na borbu protiv ISIL-a i da ne napada Sirijske odbrambene snage (SDF), a u tom cilju smo tokom posljednjih nekoliko dana imali više razgovora”, rekao je Carter a prenio Reuters.

On je naveo da je glavnokomandujući Komande združenih snaga američke vojske, general Joseph Dunford, jučer razgovarao sa turskim kolegom o toj temi.

Zajednički interes je poraz ISIL-a

Carter je rekao da su neki od boraca SDF-a povezani sa sirijskom kurdskom milicijom YPG, koju zvanična Ankara smatra terorističkom grupom, i da SAD sarađuju sa SDF-om “u našem zajedničkom interesu” da se porazi Islamska Država Iraka i Levanta (ISIL).

Američki ministar odbrane je istakao da su SAD uvjerile borce SDF-a da ostanu na istočnoj obali rijeke Tigris, gdje ne dolaze u kontakt sa turskim snagama sa zapadne obale, pa i jedni i drugi mogu da se bore protiv ISIL-ovih boraca sa tih pozicija.

Problem borbe protiv grupe ISIL biće jedna od tema sastanka američkog predsjednika Baracka Obame i njegovog turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana koji će se desiti u Kini na samitu zemalja G20.

Izvor: Agencije