Brazil: Suzavac na pristalice Dilme Rousseff

Protestanti su se okupili na glavnoj aveniji u Sao Paulu s transparentima protiv Michela Temera (AP)

Policija u Sao Paulu je u ponedjeljak ispalila suzavac na prosvjednike koji su izašli na ulicu kako bi izrazili podršku suspendiranoj predsjednici Brazila Dilmi Rusef.

Pristaše Rousseff, kojoj prijeti trajno uklanjanje s mjesta predsjednice države, okupili su se na glavnoj aveniji u Sao Paulu s transparentima protiv Michela Temera, potpredsjednika Brazila, koji obavlja funkciju šefa države otkad je Rousseff suspendirana u svibnju, do konačne odluke o tome da li će biti opozvana, prenosi Tanjug agenciju AP.

Prosvjednici su podigli barikade od zapaljenih predmeta ispred kordona interventne policije.

Prosvjedi u znak podrške Rousseff su organizirani u još nekoliko brazilskih gradova, uključujući prijestolnicu Braziliju, gdje Senat već četvrti dan zaseda o njezinoj smjeni.

U Senatu negirala krivična djela

Rousseff je u Senatu, koji odlučuje o njezinoj političkoj sudbini, negirala da je počinila kazneno djelo zbog kojeg bi trebala biti smijenjena, javljaju agencije.

Rousseff (68) je pokretanje procedure njezinog smenjivanja ponovo nazvala “pučem, koji su organizirali njezini politički neprijatelji”.

Brazilski Senat je u svibnju suspendirao Rousseff, prvu ženu na čelu Brazila, zbog nezakonitih knjigovodstvenih radnji i malverzacija s proračunom.

Izvor: Agencije