U Jemenu pothranjeno pola miliona djece

Gotovo sedam hiljada ljudi je izgubilo živote od početka rata u Jemenu u martu prošle godine, što je znatno manje u odnosu na 300.000 žrtava petogodišnjeg rata u Siriji.

No, drugi podaci koje su iznijeli Ujedinjeni narodi ukazuju na to da je humanitarna kriza u Jemenu teža od one u Siriji. 

Uprkos humanitarnim aktivnostima, situacija je alarmantna.

Pola miliona djece mlađe od pet godina u Jemenu pati od pothranjenosti. Trećina njih bi mogla umrijeti ukoliko ne dobije više hrane.

“Najmanje 370.000 djece pati od teškog oblika akutne pothranjenosti. Dakle, govorimo o povećanju od 50 posto u odnosu na brojke koje smo imali u ranijem periodu ove godine”, kaže Muhammad al-Assadi, glasnogovornik UNICEF-a.

Nemogućnost distribucije pomoći

Humanitarne organizacije se suočavaju s brojnim problemima u Jemenu. Ta najsiromašnija arapska zemlja je imala problem s nedostatkom hrane i prije rata, a sada pomoć ne može doći u neka od zaraćenih područja.

UN-ov svjetski program za hranu je uspio pružiti pomoć za 600.000 ugroženih Jemenaca, između ostalog i u Sani, Taizu i Adenu. No, 14, od ukupno 25 miliona Jemenaca i dalje nema dovoljno hrane, što je veća brojka nego u Siriji, gdje se procjenjuje da hrane nedostaje za gotovo devet milona ljudi.

Kriza je počela  2014. kada je pokret Husi zauzeo glavni grad Sanu. Dodatno je pogoršana kada se prošle godine u rat uključila i koalicija predvođena Saudijskom Arabijiom.

Milioni Jemenaca su napustili domove zbog rata.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera