Izrael želi zatvarati dvanaestogodišnjake

Zatvorske kazne osuđenoj djeci predviđene su za ubistva, pokušaje ubistva i ubistva iz nehata (EPA)

Humanitarne organizacije osudile su izraelski zakon kojim bi bilo omogućeno zatvaranje djece od 12 godina osuđene za terorizam.

Prijedlog zakona o mladima prošao je treće čitanje u izraelskom parlamentu.

Predloženo je da vlastima bude omogućeno zatvaranje maloljetnika – čak i djece mlađe od 14 godina –  osuđene za teška krivična djela poput ubistva, pokušaja ubistva ili ubistva i nehata.

Izraelske vlasti tvrde da ozbiljnost napada u proteklim mjesecima zahtijeva „agresivniji pristup, uključujući i prema maloljetnicima“.

Izraelska organizacija za ljudska prava B'Tselem kritikovala je prijedlog zakona i postupanje izraelske vojske prema palestinskoj djeci.

„Umjesto da ih zatvara, Izraelu bi bolje bilo da ih pošalje u školu gdje bi mogli rasti dostojanstveno i slobodno, a ne pod okupacijom“, poručili su iz B'Tselema.

„Zatvaranje tako mladih maloljetnika oduzima im šansu za bolju budućnost.“

Ministrica podržala zakon

Od oktobra prošle godine, izraelske snage ili doseljenici ubili su najmanje 219 Palestinaca, među kojima i nenaoružane demonstrante, prolaznike i osumnjičene napadače. U istom periodu, palestinski napadači ubili su 34 Izraelca u oružanim ili napadima noževima.

Gotovo pola miliona Izraelaca živi u stotinama jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, navodi B'Tselem.

Ministrica pravde Ayelet Sheked, članica ultranacionalističke stranke Izrael naš dom, u potpunosti je podržala prijedlog zakona kada je predstavljen ministarskom komitetu prošle godine.

Dok je bila parlamentarka tokom rata u Gazi 2014, Shaked je izazvala bijes javnosti kada je na Facebooku objavila sadržaj neobjavljenog teksta preminulog izraelskog pisca Urija Elitzura. Autor palestinsku djecu naziva „malim zmijama“ i zagovara smrtonosno nasilje nad Palestincima.

Prema vojnom zakonu, koji se primjenjuje na palestinske stanovnike okupirane Zapadne obale, već je dozvoljeno zatvaranje dvanaestogodišnjaka.

Dvanaestogodišnja palestinska djevojčica za Zapadne obale, koju je vojni sud proglasio krivom za pokušaj ubistva i osudio na četiri mjeseca zatvora, oslobođena je u aprilu.

Prema Mreži za podršku zatvorenika Addameer, najmanje 414 palestinske djece bilo je zatvoreno u izraelskim zatvorima u julu.

Izvor: Al Jazeera i agencije