Bavarski premijer ide u novu posjetu Putinu

Seehoferova posjeta Putinu u ferbuaru ove godine naišla je na velike osude (EPA)
Seehoferova posjeta Putinu u ferbuaru ove godine naišla je na velike osude (EPA)

Bavarski premijer Horst Seehofer planira posjetiti ruskog predsjednika Vladimira Putina u oktobru u Moskvi, riskirajući ponovno izazvati osude na koje je naišao njihov susret u februaru, objavile su u srijedu lokalne novine.

List Straubinger Tagblatt, pozivajući se na interni dokument, javio je da je Seehoferov susret s Putinom planiran za 5. oktobar kao dio posjete Moskvi koji će uključiti i susret s ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim.

Napetosti unutar desno-lijeve koalicije

Seehofer, koalicijski partner kancelarke Angele Merkel, koji kritizira kancelarkinu politiku otvorenih vrata prema izbjeglicama i okrivljuje za niz nasilnih napada posljednjih dana u Njemačkoj, izazvao je napetosti unutar velike desno-lijeve koalicije u Berlinu svojom posjetom Moskvi u februaru. Kritičari ga optužuju da na svoju ruku vodi alternativnu vanjsku politiku.

Seehofer, međutim, brani svoju posjetu Moskvi, argumentirajući to potrebom očuvanja političkih i ekonomskih veza s Rusijom, dok je istovremeno kancelarka Merkel zauzela oštar stav u vezi ruskih akcija u istočnoj Ukrajini.

Glasnogovornik bavarskog premijera potvrdio je planiranu posjetu Moskvi, no nije želi govoriti o datumu.

Seehoferova Kršćansko-socijalna unija (CSU), bavarska sestrinska stranka Kršćanskih demokrata (CDU) Angele Merkel, spada među najglasnije na njemačkoj političkoj sceni u zahtjevima upućenim kancelarki da zatvori granice i vrati migrante uskraćujući im pravo na politički azil.  

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO