Zbog ubistava Chicago sve više liči na Irak

Centar Chicaga se razvija – cijene nekretnina rastu, a ljetni koncerti i festivali privlače posjetitelje i pune gradski proračun. No, postoji i druga strana – ona nasilna – kojom vladaju siromaštvo, očaj, kriminal i, kako građani tvrde, strah od policije.

Riječ je o dijelu grada s većinskim afroameričkim stanovništvom, u kojem su samo jedne noći tri osobe ubijene, a petnaestak ih je ranjeno u pucnjavama.

Priča o Chicagu je tako priča o dva grada, jer centar ukazuje na bogatu metropolu punu nebodera i kulturnih događaja, ali u nasilnim i zapuštenim četvrtima južnog i zapadnog dijela grada vlada segregacija i biti Afroamerikanac znači živjeti u neprestanoj opasnosti.

“Usred sve te veličine, sve te grandioznosti, imate Chiraq – dijelom Chicago, dijelom Irak, kad govorimo o broju ubijenih svake godine”, ukazuje John Fountain, profesor novinarstva na Sveučilištu Roosevelt.

Kamere promijenile situaciju

U tim dijelovima grada siromaštvo i nasilje su nerazdvojivi. Većina od blizu 3.000 pucnjava prošle godine dogodila se u južnom i zapadnom dijelu grada. Iako je tek svaki treći stanovnik Chicaga Afroamerikanac, oni su žrtve nasilja u 75 posto slučajeva.

“Morate se čuvati svakog trenutka, a to je tako tužno. Morate se čuvati i policije i pripadnika vlastite zajednice. Jednostavno, nije sigurno. Morate se paziti, jer vas u južnom i zapadnom Chicagu činjenica da ste Afroamerikanac u svakom trenutku može koštati života”, upozorava aktivist Tio Hardiman.

U izvještaju o radu policije, objavljenom u travnju, navode se raširen rasizam, zlostavljanja i nepovjerenje javnosti. Kamere su djelimično promijenile situaciju. Nakon objavljivanja snimke na kojem se vidi kako policija 2014. godine ubija Laquana McDonalda, gradonačelnik je otpustio načelnika policije.

Policajci su tvrdili da im je prijetio, ali snimka jasno pokazuje kako se, iako naoružan nožem, udaljava, nakon čega policajac u njega ispaljuje 16 metaka – većinom u leđa.

“Mnogi stanovnici zapadnog Chicaga u kojem je Laquan McDonald ubijen kažu da su desetljećima promatrali kako policajci puni prezira prijete mladim Afroamerikancima. Sada, zahvaljujući mobitelima, društvenim medijima i kamerama na tijelima policajaca, svi mogu vidjeti šta se događa”, javio je iz Chicaga Al Jazeerin reporter John Hendren.

“Policija se češće poziva na odgovornost. Mislim da sada malo više razmišljaju prije nego što zapucaju”, ukazuje aktivist Will Calloway.

‘Jedini mi je cilj preživjeti’

Naznaka promjena ima. Policiji su trebale dvije godine da objavi snimku McDonaldovog ubojstva, a samo tjedan za snimku na kojoj policajci pucaju u ukradeni automobil Jaguar koji je vozio Paul O'Neal, a zatim u njegova leđa, dok je bježao. Čini se da su mislili da O'Neal puca u njih.

Ipak, nepovjerenje u policiju ne prestaje, čak ni među obrazovanim Afroamerikancima.

“Istina je da na ulicama Chicaga, na ulicama urbane Amerike, nije bitno to što nikad nisam bio u zatvoru. Nije bitno to što sam profesor ili novinar. Kad me policajac zaustavi na ulici, strahujem i jedini mi je cilj preživjeti taj susret. To je istina”, napominje profesor Fountain.

Duboki jaz nepovjerenja polako se smanjuje, ali da bi potpuno nestao, bit će potrebne godine… Ako se to ikada dogodi.

Izvor: Al Jazeera