Saslušanja zvaničnika zbog zabrane burkinija

Gotovo 30 gradova na Azurnoj obali zabranilo je muslimankama da na plažama nose burkini (EPA)

Vlasti francuskih gradova koji zabranjuju nošenje burkinija, kupaćeg kostima koji pokriva cijelo tijelo, bit će saslušane pred sudom, saopćili su sudski izvori u Francuskoj.

Komitet za borbu protiv islamofobije zatražio je saslušanje predstavnika vlasti u Nici, Roquebrune-Cap-Martinu, Mentonu i Frejusu, zbog zadržavanja zabrane nošenja burkinija, naveo je advokat Komiteta Sefen Guez Guez.

Vlasti Frejusa bit će saslušane u utorak, dok je saslušanje zvaničnika ostalih gradova zakazano za srijedu, javlja Beta.

Ranije je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve izjavio da bi bilo neustavno da Francuska izglasa zakon o zabrani nošenja burkinija i da bi takav potez mogao da nanese nenadoknadivu štetu.

“Kao što je premijer rekao, vlada ne želi da se donosi zakon po tom pitanju jer bi takav zakon bio neustavan, neefikasan i najvjerovatnije bio doveo do antagonizma i nepopravljivih tenzija”, rekao je.

Zabrana burkinija

On je kritizirao opoziciju što, kako kaže, pokušava da zaradi političke poene iz tog pitanja, u vrijeme kada zemlju potresaju napadi za koje odgovornost preuzima Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Lideri opozicije zaista prave mnogo buke. Oni misle da u sadašnjem kontekstu terorističkih prijetnji, mi možemo da odbacimo osnovne principe zakona koje su uključeni u Ustav”, naveo je Cazeneuve, upozorivši da bi takav potez bio “ozbiljna greška”, prenio je AFP.

Gotovo 30 gradova na Azurnoj obali zabranilo je muslimankama da na plažama nose burkini, navodeći da time žele da spriječe “provokacije” poslije napada na Nicu, u kojem je 14. jula ubijeno 86 osoba.

Zabrana je izazvala oštre polemike u Francuskoj, a kritičari tvrde da je diskriminatorna i da se njome krše prava na slobodu vjerskog izražavanja.

Državno vijeće Francuske, najviši administrativni organ u zemlji, suspendiralo je u petak zabranu burkinija u gradu Villeneuve-Loubetu i upozorio vlasti da je takva zabrana moguća samo u slučaju “realne prijetnje po javni red i mir”.

Uprkos odluci Vijeća, burkini je i dalje zabranjen u većini gradova, a ženama koje ga nose izriču se novčane kazne.

Izvor: Agencije