SAD: Sukobi turskih i prokurdskih snaga moraju stati

Washington je ponovo pozvao kurdske Jedinice narodne obrane da se povuku istočno od Eufrata (Reuters)

Sjedinjene Države su priopćile da su sukobi između Turske i prokurdskih snaga na sjeveru Sirije “neprihvatljivi” i da moraju prestati.

Sukobi na lokacijama na kojima se ne nalazi oružana skupina Islamska država Irak i Levant izazivaju duboku zabrinutost, objavio je na Twitteru američki izaslanik koalicije protiv ISIL-a Brett McGurk nakon brifinga u Ministarstvu obrane SAD-a.

“Želimo pojasniti da su ti sukobi neprihvatljivi i izazivaju našu duboku zabrinutost”, priopćio je Pentagon, prenosi Hina agenciju AFP.

“U skladu s tim, pozivamo sve naoružane aktere da se povuku i poduzmu odgovarajuće mjere za smirivanje sukoba i otvaranje komunikacijskih kanala.”

YPG da se povuče istočno od Eufrata

Američko Ministarstvo obrane upozorilo je da će neusaglašene operacije i manevri na sjeveru Sirije dati ISIL-u “više prostora” i pozvalo turske i opozicijske grupe sirijskih Kurda da prekinu sa sukobima.

SAD su ponovo pozvale kurdske Jedinice narodne obrane da se povuku istočno od Eufrata, navodeći da imaju informacije da se to “uglavnom i događa”, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Pentagon također navodi da SAD “nije upleten u te aktivnosti, one nisu koordinirane s američkim snaga i mi ih ne podržavamo”.

“Pomno pratimo izvještaje o sukobima južno od Jarablusa, između turskih oružanih snaga, pojedinih opozicijskih grupa i jedinica povezanih sa Sirijskim demokratskim snagama, koje predvode Kurdi”, naveo je glasnogovornik Pentagona Peter Cook.

Turske snage napadaju kurdske milicije, koje imaju potporu SAD-a, kao i pripadnike ISIL-a otkad su prešle granicu prošli tjedan.

Ankara navodi da je njezin cilj udaljiti ISIL i kurdske borce sa svoje granice.

Turski strah od kurdskog separatizma

Turske snage i s njima povezane frakcije pobunjeničke Slobodne sirijske vojske istjerale su ISIL iz sirijskog pograničnog grada Jarablusa u utorak i od tada gađaju susjedna sela pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga, koje predvode Kurdi, a koje podupire SAD.

Turska inzistira da se kurdske milicije, koje smatra teroristima, povuku na istok preko rijeke Eufrata.

Kurdska milicija YPG, koja dominira SDF-om, kaže da su se njene snage povukle i da je turska akcija protiv te skupine “izgovor” za okupaciju Sirije.

Turska je američka saveznica u NATO-u i članica koalicije protiv ISIL-a, ali ju je američka potpora YPG-u dovela u sukob s Washingtonom.

Zabrinutost Turske zbog kurdskog širenja pojačala se nakon što je SDF preuzeo kontrolu nad strateškim sirijskim gradom Manbijom prije dva tjedna.

Ankara se bori protiv kurdske pobune na jugoistoku zemlje već desetljećima i strahuje da bi kurdska osvajanja u sjevernoj Siriji mogla raspiriti kurdski separatizam u Turskoj.

U nedjelju su deseci ljudi ubijeni u turskim zračnim udarima na područja pod kontrolom Kurda nedaleko od Jarablusa.

Ubijeno najmanje 35 civila

Promatračka skupina Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćio je da je ubijeno najmanje 35 civila i četiri borca, dok je turska vojska izvijestila da je poginulo 25 kurdskih boraca.

Nešto ranije, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je izjavio da će snage sirijskih Kurda i dalje biti meta turskih oružanih snaga, ukoliko ne budu ispunili obećanje i povukli se istočno od Eufrata.

Američki potpredsjednik Joseph Biden je prošlog tjedna, tijekom posjeta Turskoj, izjavio da je Washington jasno stavio prokurdskim snagama u Siriji da ne smiju prelaziti zapadno od Eufrata, zato što bi to smetalo Turskoj.

“Jasno smo stavili do znanja da ne smiju ići nazad preko rijeke,” rekao je Biden na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim premijerom Binalijem Yildrimom u Ankari.

Izvor: Agencije