Iran razmjestio S-300 kod nuklearnog postrojenja

S-300 je serija visoko sofisticiranih projektila zemlja-zrak dugog dometa (EPA)

Teheran je rasporedio nedavno dobijeni ruski raketni sistem dugog dometa S-300 u centralne dijelove zemlje, kako bi zaštitio nuklearno postrojenje Fordo, javila je državna televizija.

Zaštita nuklearnih postrojenja je glavni zadatak u svim okolnostima, izjavio je komandant iranske zrakoplovne odbrane, general Farzad Esmaili, za TV stanicu IRIB.

“Danas je iransko nebo jedno od najsigurnijih u regiji”, rekao je general, prenosi agencija AFP.

Rusija je početkom mjeseca isporučila Iranu prvu polovinu raketnih sistema zemlja-zrak S-300, u skladu s ugovorom o prodaju naoružanja potpisanom između dvije države 2007. godine.

“Rusija planira kompletirati isporuku sistema protivzračne odbrane S-300 do kraja 2016. godine”, saopćio je tada Sergej Čemezov, čelnik ruske tehnološke organizacije Rostek, koja je formirana 2007. godine kako bi promovirala razvoj, proizvodnju i izvoz industrijskih proizvoda visoke tehnologije za civilni i vojni sektor.

Embargo na oružje

Rusija je 2010. godine suspendirala ugovor s Iranom, postignut tri godine ranije, pozivajući se na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom je uveden embargo na oružje Teheranu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ukinuo je zabranu isporuke naoružanja ubrzo nakon što su Iran i svjetske sile postigli okvirni nuklearni sporazum kojim su ukinute sve ekonomske sankcije.

S-300 je serija visoko sofisticiranih projektila zemlja-zrak dugog dometa, koja je prvi put razmještena u bivšem Sovjetskom savezu 1979. godine i kasnije je modificirana u ruskim oružanim snagama.

Izvor: Agencije