Rousseff u Senatu negirala optužbe

Suspendirana brazilska predsjednica Dilma Rousseff je u Senatu, koji odlučuje o njenoj političkoj sudbini, demantirala da je počinila kazneno djelo zbog kojeg bi trebala biti smijenjena, javljaju agencije.

Rousseff (68) je pokretanje procedure njenog smjenjivanja ponovno nazvala “pučem koji su organizirali njeni politički neprijatelji”, javlja Tanjug.

“Znam da će mi se suditi, ali moja savjest je čista. Nisam počinila kazneno djelo”, rekla je Rousseff, čiji proces uklanjanja sa funkcije predsjednice je u toku.

Ona je podsjetila da je 2014. izabrana sa 54 miliona glasova i dodala da je poštovala Ustav i činila ono što je najbolje za zemlju.

“Ne mogu a da ne osjetim gorčinu nepravde”, dodala je Rousseff.

Čini se kako protivnici  Rousseff imaju dovoljno glasova da je uklone s funkcije, ali o njezinoj političkoj sudbini na kraju će odlučiti skupina senatora, koji tvrde da su još neodlučni.

Prema prognozama većine, sudbina predsjednice Brazila je zapečaćena – nedostaje joj šest glasova da blokira podizanje optužnice. Ali, nije sve izgubljeno – devetorica senatora još govore da nisu odlučili kako će glasovati. Jedan od njih je Acir Gurgacz, koji kaže da sve ovisi o tome što će predsjednica reći kad se obrati Senatu, prvi i jedini put tijekom postupka.

Intenzivni pregovori 

“Ako brazilskom narodu pokaže iskrenu želju da poboljša ekonomiju i ako obeća da će održati referendum na kojem će narod moći reći šta misli, to bi bio razlog da glasujem u njezinu korist. Nisam jedini koji tako misli”, kaže Gurgacz, senator iz Demokratske laburističke stranke.

Iza zatvorenih vrata vode se intenzivni pregovori – neodlučne senatore, koji itekako znaju koliko njihovi glasovi vrijede, pokušavaju privući obje strane.

“Sad je sve na političkim kalkulacijama. Svaki senator procjenjuje hoće li dobiti više moći i utjecaja ako se Rousseff vrati na funkciju, ili ako je zamijeni prijelazni predsjednik Michel Temer”, objašnjava politički analitičar Daniel Avelino.

Najbliži saveznici predsjednice tvrde da su oprezno optimistični, naročito zato što je Temer jednako nepopularan kao ona.

“Iskreno vjerujem da može, ako otvori srce, uvjeriti pojedine senatore da promijene odluku i glasuju za nju”, kaže Humberto Costa, senator iz Radničke partije.

Prema riječima jednog senatora, brazilski političari uvijek odlučuju u posljednji čas, prije svega razmišljajući o vlastitom ponovnom izboru.

“A dok Brazilci s nestrpljenjem čekaju svjedočenje Rousseff, na glavnoj aveniji u Braziliji već su postavljene tribine za paradu povodom Dana nezavisnosti, 7. rujna. Ono što još nitko ne zna, jest tko će biti predsjednik koji će paradu predvoditi”, izvještava iz Brazilije reporterka Al Jazeere Lucia Newman.

Izvor: Al Jazeera i agencije