Stopa ubistava u Chicagu u velikom porastu

Broj ubistava u Chicagu u velikom je porastu. U odnosu na prošlu godinu, gotovo je udvostručen. Chicago je postao jedan od najopasnijih gradova u Sjedinjenim Američkim Državama. U prosjeku, svakoga dana u Chicagu bude ubijeno više od deset ljudi.

“Molim se da se situacija ne pogorša. Ako se nastavi ovim tempom, broj žrtava će se utrostručiti”, kazao je aktivista Andrew Holmes

Prošle godine u Chicagu je ubijeno 2.988 osoba. Ove godine, već do sada, više je od 2.600 ljudi izgubilo živote, što je gotovo dvostruko više nego 2015. godine.

Rasizam je institucionaliziran

“Rast broja ubistava u odnosu na prošle godine je alarmantan. Vlasti nad nekim dijelovima grada više nemaju nikakvu kontrolu. Tamo ne vlada zakon”, saopćio je Arthur Lurigio sa univerziteta Loyola u Chicagu.

Broj ubistava u Chicagu veći je nego u bilo kojem drugom velikom američkom gradu. Veći je nego u Los Angelesu ili New Yorku, koji je tri puta veći od Chicaga.

“U Chicagu je sve gore, zato što je u gradu rasizam institucionaliziran. Afroamerikanci su fizički odvojeni od ostatka grada već više od 50 godina. Chicago je grad s najvećom segregacijom u Sjedinjenim Američkim Državama. Srednja klasa je napustila grad. Ostali su samo oni najsiromašniji, najbeznadežniji i najbjedniji. U tim četvrtima situacija je sve gora” navodi Arthur Lurigio.

Oni s najtežim ranama završe na traumatološkoj klinici bolnice Stroger-Cook.Vikendom bude i do 40 žrtava.

“Česte su povrede grudnog koša, abdomena, ekstremiteta, vrata i glave. Dolaze nam sve vrste pacijenata. Neki budu smrtno ranjeni. Pomažemo onima kojima se može pomoći”, kazao je Faran Bokhari iz bolnice Stroger-Cook.

“Najveća stopa nasilja u Chicagu vladala je 90-ih godina, kada su se bande borile za teritoriju. Granice su uspostavljene uglavnom u blizini velikih i siromašnijih naselja. Vlasti su ta naselja srušile, a potom su sistematski krenule hapsiti vođe bandi. Ostavši bez vodstva, bande su se počele obračunavati na svakom uglu”, javlja reporter Al Jazeere John Hendren.

‘Ubice su 16-godišnjaci’

Derek Brown bivši je gangster, koji danas djecu podučava boksu. Prisjeća se kako su čikaške bande nekad bile velike i disciplinirane.

“Na ulicama više ne vlada kodeks. Nema vođa, a gdje nema vođa, nema ni strukture. Danas se kriminalom bave djeca. Danas su ubice 16-godišnjaci”, rekao je Derek Brown

Danas i prelazak preko ulice može koštati života. Bile su potrebne godine da se dođe do ove stope nasilja i gotovo svi se slažu da će godine trebati proći da se situacija popravi.

Izvor: Al Jazeera