Turska uhapsila trojicu bivših diplomata

Pritvor je određen za Gurcana Balika, Alija Findika i Tuncayja Babalija uoči suđenja zbog veza sa Fethullahom Gulenom (Reuters)

Sud u Ankari odredio je pritvor za trojicu bivših visokih diplomata, uključujući i savjetnika bivšeg predsjednika i premijera Abdullaha Gula, zbog povezanosti sa pokušajem puča 15. jula, prenijeli su državni mediji.

Pritvor je određen za Gurcana Balika, Alija Findika i Tuncayja Babalija uoči suđenja zbog veza sa Fethullahom Gulenom kojeg Ankara optužuje za organiziranje pokušaja državnog udara, prenijela je turska državna agencija Anadolija.

Balik je svojevremeno bio vanjskopolitički savjetnik Abdullaha Gula koji je bio predsjednik od 2007. do 2014, prije nego što je dužnost predao Recepu Tayyipu Erdoganu.

Također je bio savjetnik nekadašnjeg ministra vanjskih poslova i bivšeg premijera Ahmeta Davutoglua.

Dok je bio na toj funkciji, Balik je 2013. godine organizirao kontroverzni sastank Davutoglua i Gulena, dok je tadašnji šef diplomatije Turske prisustvovao Generalnoj skupštini UN u New Yorku, navodi Anadolija.

Susret sa Gulenom

Davutoglu je u maju 2015. potvrdio da se tajno sreo sa Gulenom na njegovom imanju u Pennsylvaniji kako bi ga uvjerio da se vrati u Tursku, sa čime su, kako je tvrdio, bili upoznati i Gul i Erdogan, tadašnji premijer.

Babali je bio ambasador u Kanadi, dok je Findik bio ambasador na Kostariki.

Balikovo hapšenje je značajno, jer prvi slučaj koji implicira da je neka osoba bliska političkom rukovodstvu vladajuće Partije pravde i razvoja umiješana u pokušaj puča, prenosi AFP.

Prema navodima Anadolije, ministarstvo vanjskih poslova otpustilo je 88 osoba u vezi sa pučem, a ukupno u javnom sektoru otkaz je dobilo skoro 70.000 službenika od kojih je polovina zaposlena u obrazovanju.

Izvor: Agencije