Korupcijski skandal potresa Maleziju

Malezijski studenti su na protestima zbog skandala sa kojim se povezuje državni Investicioni fond. Uspostavio ga je premijer Najib Razak, a sumnjiči se za pronevjeru više stotina miliona dolara. 

Jedna opoziciona stranka došla je na ideju da ohrabri ljude pred proteste koje organizuju studenti. Demonstranti će pozvati na hapšenje „Malezijskog službenika broj jedan”, što je referenca na korupcijski skandal koji potresa državu.

„Ne želimo nikoga prozivati, ali vlasti imaju moć učiniti više u vezi s tim. Kad se dogodi takav skandal, i cijeli svijet zna kakva je situacija u našoj državi, kako to da naši lideri ne poduzimaju ništa“, kazala je aktivistkinja Anis Syafiqah Mohd Yusof.

Premijer Najib Razak suočava se s optužbama da je pronevjerio gotovo 700 miliona dolara iz državnog investicionog fonda. Američko ministarstvo pravde u julu je podiglo optužnicu, zahtijevajući povrat više od milijardu dolara koje je ovaj fond, navodno, pronevjerio. Prema objavljenim dokumentima, više od 700 miliona dolara prebačeno je na račun neimenovanog vladinog službenika, koga su nazvali „Malezijski službenik broj jedan”.

„U američkoj optužnici ne navodi se ime pomenutog službenika, ali mnogi misle da je riječ upravo o premijeru. Između ostalog, i zato što je on uoči posljednjih opštih izbora, održanih 2013., na privatnim računima imao 700 miliona dolara“, javlja rpeorterka Al Jazeere Florence Looi.

Ugrožena premijerova pozicija

Premijer negira optužbe i tvrdi da je sporni novac poklon od Saudijske Arabije, što je naknadno potvrdio i jedan saudijski ministar.

Politički analitičari smatraju da premijerova pozicija ne može biti ugrožena. 

„Smjenom glavnog tužioca poslao je jasan signal svim agencijama za provođenje zakona da im je bolje da se povinuju. Potom je smijenio i zamjenika premijera. To je bila poruka svim političarima da se povinuju, inače će ih snaći slična sudbina“, rekao je Wan Saiful Wan Jan, Institut za demokratiju i ekonomiju.

Premijer je zasad izdržao nekoliko pokušaja smjene, uključujući i prošlogodišnje proteste na koje je izašlo od 50.000 do 80.000 ljudi.

Mala je mogućnost da bi novi protesti mogli da ugroze i njega i njegovu vladu.

Izvor: Al Jazeera