Yildirim: Nećemo dozvoliti stvaranje novih država

Turski tenkovi ušli su u srijedu na teritoriju Sirije (EPA)

Turski premijer Binali Yildirim poručio je da će operacije turske vojske na sjeveru Sirije biti nastavljene sve dok ne bude otklonjena svaka prijetnja po Tursku.

Yildirim je rekao kako  je Turska objavila rat svim, kako kaže, terorističkim organizacijama.

Rekao je da je nekima od njih cilj da stvore državu na  teritorijama Sirije i Turske, ali da  Ankara to neće dozvoliti. Dodao je da turske vlasti neće dozvoliti da vojne operacije budu završene prije vremena.

“Mi od samog početka štitimo teritorijalni integritet Turske. Isto tako štitimo i teritorijalni integritet Sirije. Cilj terorističkih organizacija jeste vršiti podjele u Turskoj i Siriji. Oni žele navodno ovdje formirati državu. Oni o tome sanjaju, ali to nikada neće uspjeti”, poručio je turski premijer.

Dodatni tenkovi u Siriji

Yildirimova izjava uslijedila je dan nakon što je Turska poslala dodatne tenkove u Siriju i zatražila od kurdskih boraca da se povuku u roku od sedam dana.

Borci Slobodne sirijske vojske (FSA), potpomognuti turskim specijalnim snagama i tenkovima, te uz podršku turskih i američkih zračnih snaga, zauzeli su grad Jarablus od boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Borci ISIL-a povukli su se u svoje posljednje uporište u sjeveroistočnoj Siriji, grad Al-Bab.

Sirijski pobunjenici i turske snage nastavili su napredovanje nakon osvajanja Jarablusa kako bi očistili pogranično područje od prisustva ISIL-a.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je kako je Turska počela operaciju “Štit Eufrata” protiv ISIL-a, ali i protiv kurdske milicije na sjeveru Sirije, kako bi se trajno okončali problemi na granici.

Turska je zatražila da se borci sirijske kurdske jedinice YPG povuku na istočnu stranu Eufrata u roku od sedam dana. Kurdski borci prešli su na zapadnu stranu rijeke u okviru operacije osvajanja grada Manbija od ISIL-a, koju je podržao SAD.

Ipak, samo nekoliko sati nakon što je YPG kazao da će se povući, turski državni mediji su izvijestili da je turska artiljerija gađala položaje kurdskih boraca južno od Jarablusa, tvrdeći kako su oni počeli napredovati u pravcu zapada.

Ankara smatra YPG prijetnjom zbog povezanosti sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koja se bori protiv turskih snaga već tri decenije.

Izvor: Al Jazeera i agencije