Mirovni sporazum sa FARC-om pred potpisom

Kolumbijska vlada bi trebala potpisati mirovni sporazum sa pobunjeničkom oružanom grupom FARC. Tako bi trebao biti završen sukob koji je trajao 51 godinu.

Jedna od ključnih stvari u izgradnji mira bit će transformacija ruralnih područja. Projekt Utopija ima za cilj da siromašne studente iz zone sukoba pretvori u poljoprivredne preduzetnike.

Janeth Mendoza, koja je odrasla je u ratu, mogla je samo sanjati da će jednoga dana studirati agronomiju.

“Odrasla sam u području pod kontrolom gerile, gdje su stalno trajali sukobi. Oni koji se nisu povinovali njihovim zakonima bili su kažnjeni ili ubijeni”, kaže ona.

Danas je ona studentica Utopije. Ovaj ambiciozni univerzitetski program pohađa više od 200 studenata iz ratnih zona.

Pretrpljen strah

Svi oni žive u kampusu. Jutarnje sate provode u polju, popodne su u učionicama i labaratorijama.

Program je organizirao katolički Univerzitet La Salle.

Veliki broj studenata živio je u strahu od regrutacije ili prisilnog napuštanja svojih domova.

“Agronomija je samo razlog da ih dovedemo ovamo. Cilj nam je pokušati im pomoći da postanu preduzetnici i lideri u svojim zajednicama, graditelji mira. Društveno tkivo je razoreno ratom. Susjedi više ne vjeruju jedni drugima, ne vjeruju vlastima. Ovi mladi ljudi sutra mogu ponovno početi graditi povjerenje”, vjeruje Nestor Polonia, profesor u Utopiji.

“Studenti u kampusu provode tri godine, nakon čega se vraćaju kućama, gdje će završiti četvrtu godinu studija. Nakon toga očekuje se da će početi raditi na projektu koji će biti njihov diplomski rad unošenju promjene u svojim zajednicama”, izvještava Alessandro Rampiett, reporter Al Jazeere.

Zapošljavanje stanovništva

Leidy i Jaime Coba nedavno su diplomirali. Uz pomoć malog granta od Univerziteta, pokrenuli su unosan posao s hibridnom sortom ananasa.

Za samo dvije godine proširili su posao, zaposlili lokalno stanovništvo i planiraju pokrenuti izvoz.

“Kada razgovaramo s etabliranim agronomima i distributerima, iznenađeni su našim nivoom tehničkog i naučnog znanja. Ako budemo iskoristili sve prednosti Utopije, bivša borbena polja možemo početi obrađivati i iskoristiti za razvoj”, kaže Jaime.

Izgradnja trajnog mira u Kolumbiji podrazumijeva unapređenje ruralnih područja.

Umjesto priče o mračnoj prošlosti, ljudima se mora ponuditi san o boljoj budućnosti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Kolumbijska vlada i ljevičarska pobunjenička grupa FARC postigli su dogovor o prekidu vatre kojim bi trebao završiti pedesetogodišnji sukob.U borbama je ubijeno 220.000 ljudi, a raseljeno nekoliko miliona. Sporazum će u Havani potpisati predsjednik Kolumbije, Juan Manuel Santos, i vođa pobunjenika, Rodrigo Londono, poznatiji kao Timošenko.

Ljevičarska pobunjenička grupa FARC najavila je potpisivanje mirovnog sporazuma sa vladom Kolumbije i završetak najdužeg građanskog rata u Latinskoj Americi. Nakon gotovo pola vijeka krvavi sukob je odnio više od 220 hiljada života, a raseljeno je preko 5 miliona ljudi.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO