Video: Američki razarač ispalio hice upozorenja prema iranskom brodu

Četiri patrolna broda Iranske revolucionarne garde presrela su američki razarač USS Nitze u vodama u blizini Hormuškog moreuza, rekli su zvaničnici američke mornarice, nazvavši taj incident “nesigurnim i neprofesionalnim”. 

Kako se navodi u saopćenju, Nitze je dvanaest puta poslao upozorenje putem radija. Nakon što su se dva iranska broda još više približila, posada je koristila signalne rakete kako bi komunicirala sa Irancima, ali, kako se dodaje, i ti pokušaji su ignorirani.

Nakon toga ispaljena su tri hica upozorenja u vodu.

Zvaničnici su kazali da su dva broda na kraju usporila i okrenula se nakon što su prišli 270 metara od američkog razarača sa navođenim raketama, dok je plovio međunarodnim vodama u blizini Hormuškog moreuza. U vrijeme ispaljivanja hitaca ostao je samo jedan brod.

Ovaj incident u toj regiji posljednji je u nizu od decembra prošle godine, koji su uključivali iranske lansere raketa, dronove koje su letjeli iznad američkih brodova te zarobljavanje američkih mornara u januaru.

Centralna komanda američke mornarice utvrdila je da su iranski brodovi prekršili međunarodno pravo i pomorske konvencije, djelujući opasno i neprofesionalno. 

Izvor: Agencije