Brazil: Nova opasnost za socijalno ugrožene

Danas počinje posljednja faza procesa u brazilskom Senatu protiv suspendovane predsjednice Dilme Rousseff.

Optužena je za nepoštovanje budžetskih zakona i prikrivanje deficita. Njena vlada poznata je po borbi protiv siromaštva i socijalnim programima.

Uoči konačne odluke o njenom opozivu, predsjednica Brazila koja je zbog optužbi za korupciju suspendovana, obratila se simpatizerima. Negira umješanost u korupciju, a cijeli slučaj objašnjava političkom pozadinom, odnosno pokušajem da se u brazilski politički sistem uvede indirektni izbor za neke od najvažnijih državnih funkcija.

„Nikada nisam primila mito. Mogu pokušavati sve šta žele, ali moje prisustvo u Senatu jasno pokazuje da postoji napredak demokratije u Brazilu i to je važno za sve Brazilce, za cijeli svijet, a ne da se vraćamo u prošlost“, kazala je Rousseff.

Ogromno naselje u predgrađu Brazilije ima 6.500 stanova. Jean Dos Santos ponosan je što je jedan od stanova njegov. Četrdesetogodišnji vozač, koji zarađuje jedva nešto više od minimalca, u stan se uselio ovog mjeseca sa ženom i troje djece, zahvaljujući socijalnom programu za porodice s niskim prihodima.

„Predivno je i vrlo smo sretni. Cijeli život maštam o kući za svoju djecu“, navodi Jean Dos Santos.

Uistinu se može smatrati sretnim, jer je privremeni predsjednik Michel Temer obećao uvođenje mjera štednje.

Tu spadaju i brojni socijalni programi koje su uveli predsjednica Rousseff i njen prethodnik.

Visoka cijena mjera štednje

„Prijelazna vlada već je pripremila ustavni amandman kojeg planira predstaviti državnom Kongresu čim se okonča proces protiv suspendovane predsjednice. Plan je zamrzavanje budžeta na 20 godina. Nova vlada želi privući investitore tako što će pokazati kako je Brazil ozbiljan u pogledu izmirivanja obaveza. No, koja će biti cijena tih mjera“, javlja reporterka Al Jazeere Lucia Newman.

Stosedamnaest porodica beskućnika u maju se bespravno uselilo u napušteno sklonište. Među njima je i samohrana majka troje djece.

„Situacija se pogoršala. Temerova vlada već mi je smanjila socijalnu pomoć. Ako on ostane na vlasti, bit će još gore“, kazala je beskućnica Sirleide de Jesus.

Senator Cristovam Buarque kaže kako Brazil nema izbora.

„Mjere štednje moraju se uvesti. Brazil se mora oporaviti od rastrošnosti prethodne vlade. Kongres će odlučiti kakve će te mjere biti“, rekao je senator Cristovam Buarque.

Prijelazna vlada sačekat će okončanje procesa protiv suspendovane predsjednice Rousseff prije nego što obznani mjere štednje.

Jedno je sigurno, najveći udar pretrpjet će oni najsiromašniji.

Izvor: Al Jazeera