Sirijski režim i ISIL koristili hemijsko oružje

Sirija je pristala uništiti svoje hemijsko naoružanje 2013. godine (EPA)

Jedinice sirijske Vlade odgovorne su za dva napada otrovnim plinovima, dok su pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant koristili sulfurski gas iperit, navodi se u izvještaju zajedničke istrage Ujedinjenih naroda i posmatrača korištenja hemijskog oružja na globalnom nivou, a kojem je pristup imala agencija Reuters.

Jednogodišnje istraživanje UN-a i Organizacije za zabranu korištenja hemijskog oružja, koje je jednoglasno odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a, fokusirano je bilo na devet napada u sedam područja u Siriji, gdje je odvojena istraga OPCW-a već ustanovila korištenje hemijskog oružja.

Zajedničko istraživanje nije moglo doći do zaključka u preostalih šest slučajeva.

Spor na Vijeću sigurosti UN-a

Rezultati istrage postavili su teren za okršaj u Vijeću sigurnosti UN-a između pet članica koje imaju mogućnost veta – Rusije i Kine, s jedne, te Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske, s druge strane – o tome da li treba nametnuti sankcije sirijskom režimu zbog korištenja hemijskog oružja, navodi Reuters.

Ovo istraživanje je ustanovilo kako ima dovoljno informacija i dokaza da zaključi kako su helikopteri sirijskih zračnih snaga ispustili uređaje, a potom oslobodili otrovne supstance u Talmenesu 21. aprila 2014. te u Sarminu 16. marta 2015. godine, obje lokacije u pokrajini Idlib.

U oba slučaja je korišten hlorin.

Također se navodi kako ima dovoljno dokaza za zaključak kako je ISIL bio “jedina strana sa mogućnostima, sposobnostima, motivima i sredstvima za korištenje sulfurnog iperita u Marei 21. augusta 2015. godine”.

Sirija je pristala uništiti svoje hemijsko naoružanje 2013. godine, prema dogovoru koji su isposlovali Moskva i Washington.

Vijeće sigurnosti UN-a je podržalo taj dogovor rezolucijom, u kojoj se navodi kako će sankcionirati “neodobreni transfer hemijskog oružja ili bilo čije korištenje hemijskog oružja” u Siriji, Vijeće sigurnosti UN-a nametnuti mjere prema Poglavlju 7 Povelje UN-a.

Blokada Rusije i Kine

Poglavlje 7 odnosi se na sankcije i odobrenje vojne sile Vijeća sigurnosti UN-a.

Ovo tijelo bi trebalo usvojiti novu rezoluciju za određivanje sankcija.

No, Rusija, koja je bliski saveznik sirijskog režima, i Kina ranije su štitili sirijsku Vladu od poteza Vijeća sigurnosti UN-a, blokiravši nekoliko rezolucija, među kojima je bio pokušaj usmjeravanja situacije u Siriji na Međunarodni krivični sud.

Izvor: Agencije