Sastanak Vijeća sigurnosti o S.Koreji

Sjevernokorejske vlasti zaprijetile su odmazdom zbog zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a (Reuters)
Sjevernokorejske vlasti zaprijetile su odmazdom zbog zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a (Reuters)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će sastanak iza zatvorenih vrata na zahtjev SAD-a i Japana kako bi razmotrio najnovije sjevernokorejsko lansiranje rakete, naveli su diplomatski izvori, prenose agencije.

Sjeverna Koreja je uz svoju istočnu obalu testirala u utorak lansiranje balističkih raketa sa podmornice, javila je južnokorejska agencija Jonhap.

Testiranje je izvršeno u 5.30 sati ujutro po lokalnom vremenu, odnosno 23 sata po srednjeevropskom vremenu, u blizini grada Sinpo, saopćio je Združeni štab južnokorejskih oružanih snaga, prenosi AFP.

Pjongjang je izveo tu probu u vrijeme eskalacije tenzija u odnosima sa Južnom Korejom, pri čemu su sjevernokorejske vlasti zaprijetile odmazdom zbog zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a, nazvavši ih probom nuklearnog napada i invazije.

‘Neoprostiv zločinački čin’

U zajedničkim vježbama učestvuje 50.000 južnokorejskih i 25.000 američkih vojnika.

Godišnji manevri pod nazivom Ulchi Freedom tokom dvije sedmice prvenstveno su simulacija na računaru, ali mobiliziraju veliki broj vojnika.

Seul i Washington kažu da je karakter tih manevara isključivo odbrambeni, ali Pjongjang u njima vidi provokaciju. Ministarstvo vanjskih poslova čak ih kvalificira “neoprostivim zločinačkim činom” koji može ubrzati put poluotoka prema “rubu rata”.

Sjeverna Koreja nekoliko je mjeseci testirala rakete i izvela četvrtu nuklearnu probu u januaru te neki stručnjaci ocjenjuju da međukorejski odnosi nisu bili tako napeti od sedamdesetih godina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO