Biden: Amerika neće štititi osobu koja je naštetila Turskoj

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden,  koji danas boravi u posjeti Ankari, u vezi sa izručenjem Fetullaha Gulena Turskoj, izjavio je kako njegova zemlja nema namjeru štititi osobu koja je nanijela štetu partneru Sjedinjenih Američkih Država, javlja Anadolija.

“Naša Vlada će učiniti sve kako bi pred vas bili dovedeni oni koji su odgovorni za pokušaj državnog udara. Postoje zakoni koji su temelji naše zemlje. Kao što sam to rekao i premijeru, mi surađujemo po pitanju Gulena”, rekao je Biden, te dodao kako američki pravni stručnjaci u ovom momentu rade sa turskim kolegama, ispituju dokaze i dokumente.

Ovi dokumenti se moraju predati američkim zvaničnicima i trebaju biti pripremljeni prema sporazumu o izručenju. U tom slučaju, možemo izručiti Gulena. Mi nemamo namjeru štiti neku osobu, posebno osobu koja je naštetila našem partneru, no imamo dužnost pridržavati se zakona”, rekao je Biden.

Također je kazao kako će sirijske snage i snage YPG-a izgubiti podršku SAD-a ako pređu na drugu stranu rijeke.

“Sirijske snage i snage YPG-a nipošto ne smiju preći drugu stranu rijeke. U slučaju da to urade, izgubit će podršku SAD-a”, rekao je Biden.

Govoreći o  neuspjelom vojnom udaru, Biden je kazao kako je ostao zadivljen hrabrošću turskog naroda: “Zadivljen sam hrabrošću turskog naroda. Ljudi su se popeli na tenkove i tako zaštitili demokratiju”.

Turski premijer Binali Yildirim, nakon sastanka s potpredsjednikom SAD-a Joe Bidenom u Ankari, izjavio je kako odnose Turske i SAD-a ne smije narušiti ni pokušaj državnog udara, niti bilo koji drugi problem.

“Odnose Turske i SAD-a nikada ne smije narušiti ni pokušaj državnog udara 15. jula, niti bilo koji drugi problem. Ne smijemo dozvoliti da oni budu narušeni”, rekao je Yildirim.

Sastanci u Ankari

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, koji je jutros doputovao u posjetu Ankari, sastao se sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Ismailom Kahramanom.

U Kahramanovoj pratnji posjetio je i zgradu turskog parlamenta koja je oštećena tokom pokušaja državnog udara 15. jula, a za koji Turska optužuje pokret imama Fethullaha Gulena.

Na samom početku sastanka, Kahraman se zahvalio Bidenu na posjeti, koja je uslijedila nakon pokušaja državnog udara u Turskoj.

Biden je izrazio žaljenje povodom pokušaja državnog udara u Turskoj, te dodao: “Želio sam biti ovdje odmah idućeg dana.”

Potom je sastanak Kahramana i Bidena nastavljen iza zatvorenih vrata. 

SAD primio zahtjev za izručenje Gulena

Američki State Department ranije je saopćio da je Turska formalno zatražila izručenje Gulena, ali ne zbog povezanosti s neuspjelim pokušajem državnog udara.

“Sada možemo potvrditi da je Turska zatražila izručenje Gulena”, rekao je glasnogovornik Mark Toner, prenosi Hina.

Zvanična Ankara optužuje Gulena, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama u samonametnutom egzilu, da je odgovoran za neuspjeli pokušaj puča 15. jula.

Američki zvaničnici ranije su kazali da razmatraju dokumente koje je predala Turska, ali nisu mogli potvrditi da se radi o zahtjevu za izručenje.

Toner je rekao novinarima da formalni zahtjev za izručenje Fethullaha Gulena nije vezan uz pokušaj državnog udara, ali pritom nije pojasnio koje se optužbe stavljaju Gulenu na teret.

Zahtjev za izručenje

Turska je ranije zatražila njegovo izručenje, nakon čega je američko Ministarstvo pravde turskom Ministarstvu pravde poslalo pismo u kojem je predloženo slanje delegacije iz SAD-a u Tursku ili slanje turske delegacije u SAD kako bi otpočeli razgovori o tom pitanju.

Ministarstvo pravde Turske je predložilo da prvo u Ankaru dođe delegacija iz SAD-a, a da potom i delegacija iz Turske otputuje u SAD, prenijela je Anadolija.

Turska i Sjedinjene Američke Države imaju sporazum o ekstradiciji, a Ankara se planira pozvati na član tog sporazuma koji predviđa da će, ako neko ko je pokušao politički atentat živi u jednoj od dviju zemalja, ta država spomenutu osobu predati drugoj.

Washington tvrdi kako treba dokaz da je Fethullah Gulen direktno umiješan u pokušaj vojnog udara koji se desio 15. jula. Tada je pokušan i atentat na predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je bio na odmoru.

“Turski predstavnici će američkoj delegaciji predati dokumentaciju o tome, ali pitanje je hoće li ona biti uvjerljiva i postoji li dovoljno snažna politička volja za to. Na koncu spomenimo još samo da se približava kraj Obamine administracije. Tek ćemo vidjeti kakvi će biti rezultati posjete”, javio je ranije reporter Al Jazeere Jamal Elshayyal.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO