Njemačka ipak ne pravi zalihe hrane i vode

Jedan od fokusa novog koncepta je zaštita stanovništva u slučaju ispada životno važnih sustava poput opskrbe električnom energijom (Reuters)

Njemačka vlada prihvatila je na sjednici u srijedu novi koncept civilne zaštite koji prije svega ide u smjeru zaštite stanovništva od terorističkih napada, kompjutorskih napada i ispada životno važnih sustava poput opskrbe električnom energijom.

“Novi koncept je prije svega usredotočen na smanjenje posljedica terorističkih napada, napada na kompjuterske i infrastrukturne sustave, posebice opskrbe električnom energijom”, rekao je ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere (Kršćansko-demokratska unija – CDU).

Savezna Vlada je na svojoj sjednici u srijedu prihvatila koncept civilne zaštite koji se nije mijenjao od sredine devedesetih godina prošlog stoljeća.

Kritike na informacije o zalihama hrane i vode

Koncept, kako je objasnio ministar unutarnjih poslova, građanima, suprotno prijašnjim pisanjima medija, ne preporuča stvaranje zaliha hrane i vode.

“Oprez je majka mudrosti”, rekao je De Maiziere nakon sastanka Vlade Njemačke u srijedu, braneći novi njemački koncept civilne zaštite od kritika.

“Moderno društvo ima mnogo osjetljivih točki. Mi se nadamo da će nas velike krize poštedjeti, ali je mudro, primjereno i hladne glave pripremiti se na moguće krizne situacije”, rekao je De Maiziere, kako prenosi Hina.

Nakon što je u nedjelju Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung objavio detalje obnovljenog koncepta civilne zaštite savezne Vlade, koji uključuje i preporuku o stvaranju zaliha namirnica i pitke vode, mnogi su oštro kritizirali Vladu zbog “širenja panike”.

Posebice je kritiziran trenutak predstavljanja novog koncepta civilne zaštite netom nakon terorističkih napada u južnoj Njemačkoj.

Podrška i upozorenje na opasnost od širenja histerije

“Predstavljanje koncepta netom nakon napada u Bavarskoj, širi nesigurnost”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Thomas Oppermann.

Irene Mihalić, predstavnica oporbene stranke Zeleni zadužena za unutarnjopolitička pitanja, kritizirala je saveznu Vladu zbog nepromišljenog tematiziranja ovog osjetljivog pitanja.

“Ovo je politika koja izaziva strahove i stvara atmosferu nesigurnosti”, rekla je Mihalić za agenciju AFP.

Predsjednik oporbene stranke Ljevica Dietmar Bartsch podržao je novi koncept civilne zaštite, ali je također upozorio na opasnost od širenja histerije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO