Erdogan i Barzani o borbi protiv ISIL-a i PKK-a

Barzani (lijevo) je izrazio podršku izabranom vodstvu Turske nakon pokušaja puča prošlog mjeseca (Anadolija)
Barzani (lijevo) je izrazio podršku izabranom vodstvu Turske nakon pokušaja puča prošlog mjeseca (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je u Ankari sa predsjednikom autonomne kurdske regije u Iraku Masoudom Barzanijem o strategiji borbe protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i boraca zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK).

Izvori iz Erdoganove kancelarije navode da su on i Barzani također razgovarali o neophodnim koracima za zatvaranje škola i drugih institucija u iračkom Kurdistanu koje su povezane sa Fethullahom Gulenom, kojeg zvanična Ankara optužuje da stoji iza neuspjelog pokušaja puča u Turskoj 15. jula, prenio je Reuters.

Prijetnje ISIL-a

Barzani je izrazio podršku izabranom vodstvu Turske nakon pokušaja puča prošlog mjeseca, kad su pristalice dijela vojnog vrha pokušale svrgnuti Erdogana sa vlasti.

Turska se istovremeno suočava sa prijetnjama ISIL-a, kako u samoj Turskoj, tako i preko granice susjedne Sirije, kao i prijetnjama kurdskog PKK, čije baze se nalaze u planinama na sjeveru Iraka.

Iračke i kurdske snage u Iraku ostvaruju napredak u borbama sa ISIL-om i na korak su do osvajanja njihove de facto prijestolnice Mosula, čiji bi pad označio praktični poraz te grupe u Iraku, naveo je irački premijer Haidar al-Abadi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO