Razgovori o Ukrajini na marginama samita G20

Predstavnici zemalja članica G20 srest će se u Kini (Reuters)

Lideri Rusije, Njemačke i Francuske dogovorili su se da razgovaraju o situaciji u Ukrajini na marginama samita G20, koji će biti održan u Kini 4. i 5. septembra, saopštio je Kremlj.

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, navodi se u saopštenju. 

Putin je u tim razgovorima ukazao na “provokacije” Ukrajine na Krimu, navodi Kremlj. 

U saopštenju se dodaje da je izražena zabrinutost zbog nestabilnosti na liniji razdvajanja sukobljenih strana na istoku Ukrajine.

Tenzije u porastu

Tenzije na istoku Ukrajine, posebno u regijama Krima i Donbasa su u porastu nakon što je ruska vojska izvela vojnu vježbu uz samu granicu sa Ukrajinom.

Ruska odluka da pojača sigurnosne i vojne snage u području Krima došla je nakon tvrdnji Moskve da Ukrajina planira izvesti oružani napad negdje na području Krima.

Ukrajina je odbacila navode Moskve, podsjećajući kako je Krim sastavni dio Ukrajine i da je aneksija poluotoka bila čin ruske agresije.

Kao odgovor na ukrajinske tvrdnje Rusija je na području poluotoka instalirala napredni proturaketni odbrambeni sistem S-400.

Pozivi čelnika europskih zemalja da se tenzije ne produbljuju nisu naišle na plodno tlo, a ukrajinsko tužilaštvo je, nakon nedavnih događaja, podiglo osamnaest optužnica protiv ruskih zvaničnika, među kojima su i one protiv Vladimira Putina i Dmitrija Medvedeva.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO