Ultimatum Kurda Assadovoj vojsci: Predajte se

Sukobi su eskalirali preko noći nakon što je rusko posredovanje doživjelo neuspjeh (Reuters)

Borci kurdskih Narodnih nacionalnih jedinica (YPG) pokrenuli su ofanzivu da zauzmu posljednje teritorije pod kontrolom snaga sirijske vlade u sjeveroistočnom gradu Hasaka, nakon što ruski posrednički tim nije uspio pomiriti sukobljene strane.

Kurdske jedinice su opkolike nekoliko Vladinih zgrada u tom gradu i dale ultimatum snagama predsjednika Bashara al-Assada da se predaju. 

YPG je pokrenuo ofanzivu nakon pomoći kako bi zauzeo jugoistočni distrikt Nashwa, u blizini sjedišta guvernera i centra grada, navode kurdski izvori i lokalni stanovnici.

YPG je povezan sa turskom zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK).

Kurdske snage su ranije zauzele Ghwairan, jedino arapsko naselje u Hasaki koje je bilo pod kontrolom Vlade predsjednika Bashara al-Assada.

Ofanziva je uslijedila nekoliko sati nakon što su sirijski državni mediji objavili da je postignut dogovor između Kurda i Vladinih snaga o evakuaciji ranjenika iz Hasake.

Kurdske snage su u nedjelju saopćile da nikakav dogovor nije postignut.

Nasilni sukobi

U Hasaki, podijeljenoj na zone pod kontrolom Kurda i Assadovih snaga vode se najžešće borbe između YPG-a i sirijske vojske od početka petogodišnjeg sukoba u Siriji.

Avioni sirijskih zračnih snaga bombardirali su prošle sedmice snage YPG-a prvi put od početka rata. Nakon toga su američki borbeni avioni letjeli kako bi zaštitili pripadnike specijalne jedinice stacionirane u tom dijelu Sirije u sklopu međunarodne koalicije.

“Ovo je značajan događaj budući da su Kurdi odlučni da istjeraju Vladine trupe iz grada i da uspostave potpunu kontrolu”, izvijestio je reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra.

Dodaje kako su Kurdi saopćili da neće potpisati nikakav sporazum sa predsjednikom Assadom i da će grad Hasaka biti pod njihovom kontrolom za nekoliko sati.

YPG je ključna jedinica američke kampanje protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji.

Borci te jedinice kontroliraju sjeveroistočnu granicu s Turskom.

Rusko posredovanje

Sukobi su eskalirali prošle sedmice nakon što su kurdske snage zatražile raspuštanje provladinih Snaga narodne odbrane (NDF) u tom dijelu Sirije.

U pokušaju smirivanja tenzija, delegacija ruskih zvaničnika stigla je u Qamishli u subotu kako bi posredovala u pregovorima između sukobljenih strana.

Nakon dva dana pregovora, sirijski vojni izvori su saopćili da je postignut dogovor sa Kurdima, što je kurdska snaga demantirala.

Broj stanovnika u Hasaki povećan je nakon dolaska izbjeglica iz zona pod kontrolom ISIL-a.

Grad je duboko podijeljen po etničkim linijama, između Kurda koji naseljavaju istočne dijelove grada i Arapima na jugu.

Izvor: Al Jazeera i agencije