ICC: Priznao krivicu za razaranje u Timbuktuu

Pripadnik organizacije Ansar Dine iz Malija, optužen za razaranje mauzoleja u Timbuktuu, priznao je u ponedjeljak krivnju pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC) u Hagu na prvom suđenju na kojem se uništenje svjetske baštine čovječanstva sudi kao ratni zločin.

“Časni sude, kriv sam”, rekao je Ahmad Al Faqi Al Mahdi.

Optužnica ga tereti da je “svjesno predvodio napade” kojima je uništeno devet mauzoleja sufija u Timbuktuu te ulaz džamije Sidi Yahia između 30. juna i 11. jula 2012. godine.

Bude li proglašen krivim, Al Mahdiju prijeti maksimalna kazna od 30 godina zatvora.

Grad koji su u petom vijeku utemeljila tuareška plemena, Timbuktu je procvat doživio trgovinom karavana i postao veliko intelektualno središte islama u 15. vijeku.

Napad na historiju

“Napasti i uništiti kulturna i vjerska mjesta i simbole zajednica napad je na njihovu historiju”, rekla je glavna tužiteljica ICC-a Fatou Bensouda i naglasila da niko ko uništava “dušu i korijene naroda ne smije izbjeći pravdi”.

Prema optužnici, Al Mahdi je bio pripadnik grupe Ansar Dine, koja je bila dio mreže povezane s Al Kaidom, a zavladala je sjeverom države Mali 2012. dok je nije potisnula međunarodna intervencija u januaru 2013.

Rođen 1975. godine, Al Mahdi se od najranijeg doba obrazovao u vjerskoj školi, završio je Učiteljski fakultet i postao direktor škole, a s vremenom i “gradski šerif”, nepopustljiv u primjeni šerijatskog prava kada je ušao u organizaciju Ansar Dine. 

Jean-Louis Gilissen, jedan od Al Mahdijevih advokata, opisao je svog klijenta kao inteligentnu osobu koja je “nastojala nametnuti svoje viđenje dobra i zla”.

“Želio je nametnuti, čistoću”, a “historija nas je naučila kako se opasnim može pokazati traženje čistoće”.

Izvor: Agencije