Trump odbio podržati kolege, donatori mu otkazuju podršku

Obama je pozvao republikance da se distanciraju od Trumpa (Reuters)

Kandidat Republikanske partije za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump danas je odbio podržati dvojicu republikanskih kolega, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa Paula Ryana i senatora Johna McCaina kojima slijede izborne bitke za novi mandat.

Ova Trumpova odluka uslijedila je nakon što su Ryan i McCain kritizirali njegove izjave o porodici ubijenog američkog vojnika muslimanskog porijekla.

S druge strane, najveći donatori republikanskih kongresnih i predsjedničkih kandidata, braća Charles i David Koch izjavljuju da neće usmjeriti 300 miliona dolara u Trumpovu kampanju nego za podršku republikancima na izborima za Kongres ove jeseni, a republikanski kongresmen iz New Yorka Richard Hanna prvi je republikanski zakonodavac koji je javno objavio da će svoj glas na izborima dati demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton, a ne Trumpu, javio je reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Nezaslužena medalja

Na posljednjem obraćanju svojim pristalicama u Virginiji Trumpu je penzionirani pukovnik američke vojske ponudio, kao znak podrške, svoju medalju koju je dobio nakon ranjavanja u borbi (Purple Heart).

Trump je medalju uzeo i rekao: “Oduvijek sam želio imati ovakvo odličje. Ovo je mnogo lakši način da ga se dobije”.

Ova Trumpova gesta izazvala je nova negodovanja u Americi, pogotovo stoga što se medalja koju je mu je dao pukovnik dodjeljuje samo onim pripadnicima oružanih snaga koji su ranjeni u borbi, a „Trump je, pet puta pozivan u vojsku, ali svaki se put izvlačio, naročito u vrijeme Vijetnamskog rata kada se obavljala regrutacija“, javio je Al Jazeerin reporter iz Washingtona.

Trump: Clinton je nepodobna

Predsjednički kandidat Republikanske stranke za Bijelu kuću Donald Trump uzvratio je na kritike predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame da je nepodoban za obavljanje predsjedničke funkcije, kazavši da je politika koju je vodila njegova rivalka iz Demokratske partije štetila nacionalnim interesima i američkim radnicima.

“Hillary Clinton se dokazala kao nepodobna za službu na bilo kojoj vladinoj funkciji”, naveo je Trump u izjavi objavljenoj ubrzo nakon Obamine izjave, prenio je Reuters.

Obama je ranije pozvao republikance da se distanciraju od Trumpa, koji je, kako je ocijenio, “žalosno nepripremljen” i “nepodoban” da bude predsjednik, prenosi Tanjug.

Obamine kritike

“Ovo nije situacija u kojoj imate povremene gafove. Ovo je situacija kada se oni svakodnevno i sedmično distanciraju od njegovih izjava,” rekao je Obama, aludirajući na visoke predstavnike Republikanske stranke, uključujući predsjednika Predstavničkog doma Paula Ryana i senatora Johna McCainea.

Prema mišljenju aktuelnog predsjednika postoji tačka kada mora da se kaže: “Ovo nije neko koga mogu da podržim sa predsjednika SAD-a, čak i ako se predstavlja kao član moje stranke”, prenosi AFP.

“Mislim da je republikanski kandidat nepodesan za predsjednika, on to stalno dokazuje. Ideja da može da napadne porodicu vojnika palog u Iraku, koja je podnijela veliku žrtvu za ovu zemlju, činjenica da se čini da nema osnovno znanje o ključnim pitanjima u Evropi, na Bliskom istoku i u Aziji znači da je žalosno nepripremljen za taj posao”, zaključio je Obama.

Hollande: Trump izaziva osjećaj mučnine

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je kako bi moguća pobjeda republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima mogla politiku diljem svijeta učiniti konzervativnijom dodavši da američki magnat izaziva kod ljudi “osjećaj mučnine”.

Moguća Trumpova pobjeda mogla bi također utjecati na predsjedničke izbore u Francuskoj 2017, kazao je Hollande.

“Izaberu li Amerikanci Trumpa, to će imati posljedice, jer su američki izbori svjetski izbori. To bi moglo dovesti do vrlo snažnog okretanja desnici diljem svijeta. Američka kampanja pokazuje stvari koje će se reflektirati i na francusku kampanju. Određeni broj ekscesa koje je izazvao Donald Trump učinio je da se ljudi, čak i u SAD-u, osjećaju mučno, posljednji takav je slučaj kritike podsjećanja na stradalog vojnika”, kazao je Hollande.

Istovremeno, Hillary Clinton povećava svoju prednost nad Trumpom na 52 prema 43 posto.

Izvor: Al Jazeera i agencije