Intenzivne borbe za Halep, stradaju civili

Među poginulima u napadima koje je izvela opozicija ima šestero djece i osam žena (Reuters)

Najmanje 28 civila, među kojima šestero djece, ubijeno je u raketnom napadu sirijskih pobunjeničkih skupina na Halep u posljednja 24 sata, potvrdio je sirijski Opservatorij za ljudska prava.

Ta organizacija, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, navodi da su civili ubijeni u jugozapadnom dijelu grada, koji je pod kontrolom vladinih snaga, prenio je AFP.

Šef Opservatorija Rami Abdel Rahman naveo je kako među poginulima ima šestero djece i osam žena.

Ujedinjeni narodi pozvali su na obnovu prekida neprijateljstava u Halepu i okolici, te apelirali na sve strane da omoguće neometano dopremanje humanitarne pomoći.

Odbijen veliki napad

U međuvremenu je ruska vojska priopćila kako je spriječen pokušaj najmanje 5.000 pobunjenika da pokrenu ofenzivu jugozapadno od Halepa sa ciljem probijanja opsade tog sirijskog grada.

Naveli su i da je pritom ubijeno najmanje osamsto pobunjenika.

Visoki dužnosnik Glavnog stožera ruske vojske Sergej Rudskoj je dodao da su tom prilikom pobunjenici izgubili 14 tenkova, deset drugih oklopnih vozila i 60 vozila opremljenih oružjem.

Prema njegovim riječima, ofenziva je pokrenuta pod vodstvom skupine Jabhat Fatah al-Sham (nekadašnja Al-Nusra), prenijele su agencije.

Intenzivirane borbe

Borbe za taj grad intenzivirane su posljednjih nekoliko dana, jer pobunjenici nastoje prekinuti opsadu.

Prošlog tjedna, Moskva je najavila otvaranje “humanitarnih koridora” za civile i predaju pobunjenika.

Procjenjuje se da je od početka sukoba u Siriji, kad su prije pet godina protuvladini prosvjedi prerasli u brutalni građanski rat, poginulo najmanje 280.000 ljudi.

Izvor: Agencije