Glavni američki general smiruje napetosti s Turskom

Yildirim je Dunfordu ponovio turska očekivanja da Gulen, kojega Ankara krivi za organizaciju pokušaja puča, bude izručen (Reuters)

Načelnik američkog združenog stožera oružanih snaga general Joseph Dunford, koji je ujedno i najviši američki vojni časnik, pokušao je tijekom posjeta Istanbulu ublažiti napetosti s Turskom, NATO saveznicom, koja se obrušila na Zapad zbog mlake potpore vladi nakon neuspjelog vojnog udara i oklijevanja SAD-a da izruči Fethullaha Gulena, kojeg Ankara smatra odgovornim za pokušaj puča.

Ankara je u više navrata optužila svoje zapadne saveznike da ih više brine sudbina pučista, nego činjenica da su pokušali svrgnuti demokratski izabranu vladu.

“Važno je da SAD, naš prijatelj i saveznik, iskaže jasan i odlučan stav prema pokušaju terorističkog udara na našu naciju i demokraciju”, kazao je premijer Binali Yildrim američkom generalu.

Ponovio je i turska očekivanja da Gulen, koji živi u SAD-u, i kojega Ankara krivi za organizaciju pokušaja puča 15. srpnja, bude izručen. Gulen negira bilo kakvu povezanost s pučem.

“Država i i turski narod izašli su još jači iz svega. U okviru istrage protiv aktera pokušaja državnog udara poštovat ćemo principe demokratske i pravne države”, rekao je Yildirim.

Gulen negira povezanost

Dunford, glavni vojni savjetnik američkog predsjednika, osudio je propali vojni udar i kazao da je njegov posjet izraz solidarnosti te da SAD u potpunosti podržava tursku demokraciju.

Najavio je i kako će suradnja američkih s turskim vlastima biti nastavljena kako na vojnom polju, tako i u drugim područjima.

Ispred američkog veleposlanstva u Ankari okupilo se oko stotinu i pedeset prosvjednika, poručujući Dunfordu da “ode kući” i “izruči Gulena”.

Gulen (75) živi u SAD-u od 1999. godine i uporno negira bilo kakvu umiješanost u pokušaj vojnog udara.

Američki predsjednik Barack Obama je kazao da će ga Washington izručiti samo ako Turska dostavi uvjerljive dokaze.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je poručio da će državne institucije “očistiti od karcinoma zvanog Gulen”.

Europska unija u međuvremenu ponovila zabrinutost zbog opsega čistki u Turskoj nakon pokušaja puča.

“Emocije neposredno nakon pokušaja vojnog udara su razumljive, ali sada svjedočimo jednom novom nizu pučeva u Turskoj”, kazao je neimenovani europski dužnosnik.

Izvor: Agencije