Porošenko: Moguće uvođenje ratnog stanja

Vjerovatnoća eskalacije sukoba u Donbasu je i dalje veoma značajna, kazao je Porošenko (Reuters)

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da ne isključuje mogućnost uvođenja ratnog stanja i objavljivanje mobilizacije u zemlji u slučaju eskalacije situacije u Donbasu i na granici sa Krimom, nakon što su su trojica ukrajinskih vojnika poginula, a šestorica ranjena u novim okršajima proruskih separatista i vladinih snaga na istoku zemlje. 

Predsjednik Ukrajine smatra da je vjerovatnoća eskalacije sukoba u Donbasu “i dalje veoma značajna”.

“Sada se veoma povećao intenzitet granatiranja položaja naših trupa na istoku zemlje. Noćas je bio rekordan broj granatiranja, skoro stotinu. Značajan broj granatiranja izveden je uz upotrebu artiljerije velikog kalibra”, rekao je Porošenko.

Moguća eskalacija

On je dodao da proruske snage granatiraju položaje sigurnosnih snaga ne samo duž linije razgraničenja u Donbasu, već navodno i na teritoriji 22 kilometara od linije kontakta.

“Vjerovatnost eskalacije sukoba i dalje je značajna”, rekao je Porošenko i dodao da su oružane snage Ukrajine “spremne da pruže otpor”.

Isti dan je vojni glasnogovornik u Kijevu izvijestio o pogibiji ukrajinskih vojnika na istoku zemlje. 

“Nažalost, u zadnja 24 sata smo pretrpjeli gubitke. Trojica ukrajinskih vojnika su izgubila život, a šestorica su ranjena”, rekao je Oleksandr Motuzjanik novinarima.

“Jučer se situacija na području protuterorističke operacije (kako Kijev naziva sukob na istoku zemlje) opet pogoršala. Pobunjenici su gotovo udvostručili broj napada na naše položaje”, rekao je on, prenosi Hina.

“Zadnji put smo sličan napad iz teškog oružja zabilježili prije godinu dana”, dodao je.

Krim: Rusi tvrde da su spriječili napad

Ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) je ranije saopćila da je spriječila napad na Krimu, za čije pripremanje optužuje Glavnu upravu obavještajne službe ukrajinskog Ministarstva odbrane.

Navodi se da je planiran napad na važne elemente infrastrukture, javlja Tanjug.

Pripadnik FSB-a i ruski vojnik su poginuli tokom operacije, a predsjednik Rusije Vladimir Putin je rekao da “neće preći preko toga”, prenio je Sputnjik.

U Ukrajini je prije dvije godine izbio sukob oružanih snaga i proruskih separatista koje, tvrde Kijev i Zapad, Rusija vojno pomaže, što Moskva negira.

Od početka sukoba u aprilu 2014. poginulo je više od 9.500 ljudi. Uprkos višekratnom primirju, krvavi izgredi se redovito događaju duž linije fronta.

Izvor: Agencije