Grčka primila turski zahtjev za izručenje vojnika

Vojnici negiraju bilo kakvu umiješanost u pokušaj propalog vojnog udara (Reuters)

Grčka je primila turski zahtjev za izručenje osam turskih vojnika koji su pobjegli iz svoje zemlje nekoliko sati nakon propalog pokušaja državnog udara 15. jula i zatražili azil u Grčkoj.

“Jučer je primljen zahtjev za izručenje i poslat grčkom Ministrarstvu pravosuđa”, rekao je za AFP diplomatski izvor.

Turska sumnja da su ova osmorica vojnika sudjelovala u puču, ali oni negiraju bilo kakvu umiješanost.

U petak će se ta osmorica – dvojica zapovjednika, četvorica pukovnika i dvojica poručnika – početi pojavljivati, dvojica po dvojica, u grčkom useljeničkom uredu gdje će se razmatrati njihovi zahtjevi.

Zahtjev za azil su predali odmah nakon slijetanja njihovog helikoptera u Alexandroupolisu, blizu grčko-turske granice, 16. jula ujutro.

Prema riječima njihovog advokata Vassilisa Terzidisa, oni tvrde da će im biti ugrožen život ako ih vrate u Tursku, gdje se nakon neuspjelog pokušaja puča provodi masovna čistka u vojsci, javnim službama i u privatnom sektoru.

Povrede ljudskih prava

Terzidis je krajem jula upozorio da je “Amnesty International osudio mučenja” i povrede ljudskih prava u Turskoj te moguće ponovno uvođenje smrtne kazne u toj zemlji, o kojem govore turski političari.

Grčke vlasti su odobrile slijetanje helikoptera s turskim vojnicima nakon što je odaslao signal za pomoć.

Svi su tada uhapšeni i osuđeni na dva mjeseca zatvora uslovno zbog ilegalnog ulaska u Grčku. Od tada su u zatvoru u policijskoj stanici u olimpijskom selu sagrađenom za Olimpijske igre u Atini 2004. godine, u zapadnom predgrađu prijestolnice.

Turski zahtjev za izručenje dovodi u nezgodan položaj Grčku, koja je u osjetljivim odnosima sa susjedom.

Uprkos poboljšanju diplomatskih veza zadnjih godina, dvije zemlje se i dalje spore zbog suvereniteta u Egejskom moru i zbog pitanja Kipra.

Izvor: Agencije