Uzgoj kakaovca za spas od siromaštva

Iako uzgoj kakaovca u Nigeriji ne spada u lakše načine zarade, u toj zemlji sve je više manjih plantaža. Nestabilnost naftnog tržišta dovela je do značajnog povećanja ulaganja u ovu poljoprivrednu granu, a mnogi u tome vide izlaz iz siromaštva.

U središnjem dijelu jugozapadne Nigerije, Paul Simoni brine o mladicama kakaovca. Počeo je honorarno radeći na tuđim plantažama. Sada je on poslodavac. 

„Počeo sam s osam hiljada, a sada imam 20.000 kvadratnih metara pod kakaovcem. Težak je to posao, ali me izvukao iz siromaštva“, rekao je Paul Simoni, uzgajivač kakaovca.

Paul je jedan je od hiljada mladih koje se kroz privatnu inicijativu potiče u oživljavanju uzgoja kakaovca u zapadnoj Nigeriji. Raskrčene su stotine hektara šume, kako bi se u idućih nekoliko godina moglo posaditi deset miliona stabala kakovca.

„Svakoj mladoj osobi dali smo dva hektara za uzgoj kakovca. Za 30 mjeseci mogu zaraditi gotovo osam hiljada eura. Do sada se u projekt uključilo 300.000 mladih“, rekao je Adeyeye Enitan Ogunwusi, privatni poduzetnik.

Poljoprivreda mijenja naftnu industriju

Cilj je povećati godišnji prinos sa sadašnjih 235.000 tona na milion. Kakao je bio glavni nigerijski izvozni proizvod prije naftnog buma u ‘70-im godinama prošlog stoljeća. Obala Bjelokosti, Kamerun i Gana preuzeli su primat.

“Posljednji put se kakaovac u Nigeriji ovako intenzivno sadio prije više od 50 godina. Tada je to bila Vladina inicijativa. U međuvremenu, hiljade mladih u potrazi za poslovima u naftnom sektoru napustili su sela i otišli u gradove. Sada, kada je država u recesiji, privatnim inicijativama želi ih se ponovno usmjeriti na poljoprivredu”, javlja reporter Al Jazeere Ahmed Idris.

Uzgoj kakovca je težak i ne donosi brzu zaradu. Ne čudi zato da ne vide svi u tome svoju budućnost.

„Ja sam profesionalni vozač. Može se mnogo zaraditi i meni je dobro. Zašto bih se bavio nečim što je teško?“, rekoa je Yunusa Oyewale.

Na plantaži, Paul sanja o širenju, a tome se nadaju i politički lideri. Žele se odmaknuti od nafte kao glavnog izvora prihoda i nestabilnosti koja je s tim povezana.

Izvor: Al Jazeera