Turska: Ranija sloboda za 38.000 zatvorenika

Turska će odobriti rano oslobađanje za približno 38.000 zatvorenika koji su počinili krivična djela prije 1. jula, kazao je ministar pravde Bekir Bozdag, te dodao kako je došlo do ove odluke kako bi se napravilo prostora za hiljade pritvorenih koji se dovode u vezu sa prošlomjesečnim pokušajem vojnog udara.

Kako se navodi u dekretima objavljenim u srijedu, oslobađanje se ne odnosi na osuđene za ubistvo, seksualne zločine, „terorizam“ ili krivična djela u vezi sa državnom sigurnošću, kao ni na hiljade zatvorene nakon pokušaja udara 15. jula.

Dekret Vlade, objavljen tokom tromjesečnog vanrednog stanja u ovoj državi, dozvoljava oslobađanje zatvorenika kojima je od kazne ostalo dvije godine ili manje zatvora. Također, oni zatvorenici kojima je istekla polovina kazne imaju pravo da traže uvjetno oslobađanje.

Uvjetna sloboda

U seriji poruka objavljenih na Twitteru u srijedu, Bozdag je kazao kako ovaj potez „nije amnestija“ i da zatvorenici nisu pomilovani, već uvjetno na slobodi.

„Odluka se odnosi na zločine počinjene prije jula 2016. godine. Krivična djela počinjena nakon 1. jula 2016. su van opsega odluke. Kao posljedica odluke, 38.000 osoba će biti oslobođeno iz zatvora zatvorenog i otvorenog tipa“, naveo je Bozdag.

Državna administracija navodi kako je pokušaj udara djelo sljedbenika pokreta na čijem je čelu imam Fethullah Gulen koji se nalazi u SAD, a koji su se infiltrirali u vojsku i druge državne institucije. Gulen negira bilo koje ranije znanje o udaru ili umiješanost, no Turska zahtjeva od SAD da ga izruči.

Turska Vlada je pokrenula veliki preustroj s ciljem izbacivanja pristalica Gulena iz državnog i vojnog aparata. Do sada je 35.000 osoba privedeno na ispitivanje, a više od 18.000 je formalno uhapšeno i čekaju suđenje. Među njima ima vojnika, policajaca, sudija i novinara.

Zvanični izvor Al Jazeere kaže kako je do sada pušteno njih 11.500, dok ih 5.500 ostaje u pritvoru.

Desetine hiljada drugih, za koje se sumnja za veze s Gulenom, suspendirani su ili su dobili otkaze sa poslova u sudstvu, medijima, obrazovanju, zdravstvu, vojsci i lokalnoj upravi.

Prijem novih pilota

U odvojenom dekretu, također objavljenom danas, Vlada je otpustila još 2.360 pripadnika policije, 136 vojnika, te 196 uposlenika njenog tijela za informacionu tehnologiju.

Današnji dekreti također omogućuju zračnim snagama da uposle nove pilote ili da vrate poslove kadrovima koji su dali ili dobili otkaze prije pokušaja udara kako bi se nadomjestili piloti koji su uhapšeni ili otpušteni zbog navodnog učešća u dešavanjima 15. jula ili zbog veza sa Gulenom.

Potezi turske Vlade izazvali su zabrinutost europskih država i organizacija za zaštitu ljudskih prava koje su tražili od Ankare da pokaže odmjerenost.

Turski zatvori, koji su kapaciteta 180.000 osoba, već su bili puni prije akcija protiv Gulenovog pokreta, a neke grupe navode kako su zatvorenici morali na smjenu spavati na krevetima zbog popunjenosti.

Turska je u proteklim decenijama u nekoliko navrata objavljivala amnestije zatvorenika kako bi se popravilo stanje u zatvoru, ali su se te mjere pokazale nepopularnim u javnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada