Trump opet rekonstruirao izborni štab

Procjenjuje se da Trump nema strategiju kojom može proširiti svoje biračko tijelo (Reuters)

Republikanski kandidat Donald Trump drugi put u kampanji izmijenio je članove izbornog štaba i angažirao stručnjake koji bi mu, tri mjeseca do izbora za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, trebali pomoći da istrči završnicu ne zaostajući za demokratskom protukandidatkinjom Hillary Clinton.

Stephen Bannon, direktor konzervativnog portala Breitbart News, bit će predsjednik Trumpovog izbornog štaba, a za izvršnu direktoricu imenovana je savjetnica republikanaca i stručnjakinja za ankete Kellyanne Conway.

Trump je pohvalio Bannona i Conway kao izvanredno sposobne stručnjake “koji vole pobjeđivati i znaju kako pobijediti”.

“Spreman sam učiniti sve što je potrebno da pobijedim i postanem predsjednik, jer naša zemlja ne može priuštiti još četiri godine loše politike Obama-Clinton koja je ugrozila našu finansijsku i fizičku sigurnost”, rekao je.

Biti u centru pažnje medija

Politički analitičari, međutim, ističu da savjetnici dosad nisu uspjeli obuzdati Trumpove zapaljive komentare.

Angažiranje stručnjaka poput Bannona, kojega nazivaju borcem i “najopasnijim političkim operativcem u Sjedinjenim Državama”, odraz je Trumpove želje da opet, po svaku cijenu, bude u središtu medijske pažnje kao što je bio tokom predizbora obilježenih burnim skupovima i zapaljivim govorima, kažu analitičari.

Agencija AFP piše da rekonstrukcija izbornog štaba pokazuje da populistički milijarder nema strategiju kojom može proširiti svoje biračko tijelo.

Demokratska kandidatkinja Hillary Clinton reagirala je na skupu u Clevelandu ocjenom da bez obzira na promjenu ekipe “Trump ostaje isti čovjek”.

Clinton prema anketama dobiva 47, a Trump 41 posto glasova.

Izvor: Agencije