Rio: Rat policije i narko bandi

Rio de Janeiro je grad ekstremnih društvenih razlika (EPA)

Policija u Rio de Janeiru saopćila je u utorak da je ubila tri osobe osumnjičene za preprodaju droge, u operaciji u jednoj od najopasnijih favela u gradu, gdje je prošle sedmice iz vatrenog oružja ubijen policajac.

Cilj operacije, koju su teško naoružani policajci izveli u faveli Vila do Joao, u okviru Kompleksa Mare, bio je uhapsiti osumnjičenike za ubistvo tog policajca.

On je ubijen kada je  s dvojicom kolega, sasvim slučajno, ušao u tu favelu, gdje su na njega zapucali narkodileri.

Helio Andrade (25) zadobio je u pucnjavi tešku ozljedu glave, a malo nakon ranjavanja je umro.

“U današnjoj akciji elitne policijske jedinice su se na nekoliko metara od mjesta ubojstva Helia (Andradea) sukobile s osmoricom naoružanih kriminalaca”, piše u saopćenju policije.

“Četvorica kriminalaca su ranjena u pucnjavi, trojica su podlegla ozljedama”, dodaje se.

Društvene nejednakosti

Četvrti je smješten u pritvor kao i još dvije osobe, zbog posjedovanja ukradenog vozila, nošenja oružja i preprodaje droge.

Rio de Janeiro, megapolis sa 6,5 milijuna stanovnika i s velikim društvenim nejednakostima, bori se s veoma visokom stopom kriminala koju potiču teško naoružane bande krijumčara droge.

Napadi i krađe nerijetko praćene nasiljem ondje su redovna pojava.

Brazilske vlasti su mobilizirale 85.000 policajaca i vojnika kako bi pazile na sigurnost Olimpijskih igara, što je dvostruko više nego na OI-ju u Londonu 2012. godine.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada