Provladine snage ucjenjuju raseljene Iračane

Hiljade raseljenih nakon bitaka kod Mosula suočavaju se sa različitim oblicima pritisaka u izbjegličkim kampovima. U jednom od njih, raseljeni uglavnom zavise od provladinih snaga, koje ih, kažu, na brutalan način ucjenjuju i vrše pritisak.

Nakon što je protjerana, porodica Muhammada Hajaja smiraj je našla u kampu Dibeje.

Opisuju bježanje iz sela kao i zločine pripadnika grupe ISIL.

„U početku se nije dešavalo ništa, ali mjesec ili dva kasnije, počeli su upadati u kuće, hapsiti ljude i odrubljivati im glave. Obavijest o ubistvima slali bi porodicama na komadu papira, tijela. Normalno im je ubiti čovjeka, dugo su se pripremali za to“, priča Muhammed Hajaj.

Slike koje je ostavio iza sebe nikada više neće biti iste. Ali, kaže, najbitnije je da su živi.

‘Brutalni pritisak’

„Naredili su nam da napustimo kuće i preselimo u drugo selo. Kada smo ih pitali zašto, rekli su kako žele minirati sve kuće u selu, jer se urušavaju. To su i uradili“, nastavlja.

S Muhammedom je i ostatak njegove porodice, ali i hiljade raseljenih ostatka zemlje. Kažu da su prepušteni na milost Vladinim snagama.

„Prvi put kada su došli, narodu su podijelili novac i hranu. Ljudi su ovdje siromašni, uzimali su… A onda, ako krenete s njima, morate i ostati s njima. Kada vas pozdrave, a ne uzvratite im, ispituju vas. Postali su okrutni, digli su cijene, na brutalan način su počeli vršiti pritisak na ljude“, govori Sabha Khal Salih.

U kampu nema dovoljno osnovnih životnih namirnica.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera