Posada preuzela brod zbog spora s poslodavcem

Juna prošle godine, pirati su oteli malezijski tanker Orkim Victory, pretankali naftu na drugo plovilo, a zatim oteti brod oslobodili (Reuters)

Naftni tanker koji je nestao iz malezijske luke vjerovatno je preuzela njegova posada zbog spora sa njihovim poslodavcem, objavile su indonežanske vlasti.

Brod Vier Harmoni, koji nosi 900.000 litara dizela, otplovio je u vode Indonezije u srijedu nakon što je u utorak navečer prekinut kontakt sa njim.

Malezijske i indonežanske pomorske vlasti i dalje tragaju za plovilom, ali su otpisali otmicu koju su ranije objavile novinske agencije.

Kapetan broda je dvaput informirao poslodavca kako će odvesti brod do indonežanskog otoka Batam zbog „internog problema sa menadžmentom“, kasnije je objavila agencija AFP.

Neće prodavati naftu

Novinarka Al Jazeere Step Vaessen iz indonežanske prijestolnice Džakarte javlja kako se tanker nalazi kod Batama i kako se vjeruje da posada „nema namjeru prodavati naftu“.

„Malezijske i indonežanske vlasti ovaj slučaj ne nazivaju otmicom niti gusarskim djelom. Oni ovo tretiraju kao internu svađu“, dodaje.

Juna prošle godine, pirati su oteli malezijski tanker Orkim Victory, pretankali naftu na drugo plovilo, a zatim oteti brod oslobodili.

Izvor: Al Jazeera i agencije