Poplave u Louisiani odnijele živote

Dok je američka savezna država Louisiana pogođena katastrofalnim poplavama, u kojima je poginulo najmanje 11 osoba, Kalifornija se i dalje suočava s požarima pred kojima je evakuirano najmanje 82.600 osoba.

Najkritičnije je na području Baton Rougea, glavnog grada Louisiane, gdje je gotovo 40.000 kuća poplavljeno od petka, a više od 8.000 osoba smješteno u prihvatne centre. Ukupno je spašeno ili evakuirano više od 30.000 stanovnika.

“Bilježimo dosad neviđene razine vode kako se voda premješta prema jugu”, prokomentirao je John Bel Edwards, guverner Louisiane na konferenciji za tisak.

Nakon što su zabilježene pljačke po stanovima koje su napustili stanari, guverner Edwards je spomenuo uvođenje policijskog sata u poplavljenim okruzima.

“Moramo biti dobri građani”, uputo je Edwards poruku pljačkašima.

Brojne zajednice već su uvele noćni policijski sat na svojem području kako bi izbjegle provale, ali i omogućile spasiocima lakše kretanje noću.

Do sada su ukupno 24 okruga proglasila izvanredno stanje, što omogućava deblokiranje dodatnih materijalnih sredstava, posebice na saveznoj razini.

Vanredno stanje zbog požara u Kaliforniji

Istovremeno, požar nazvan “Blue Cut” širi se istočno od Los Angelesa velikom brzinom, zbog čega je guverner Kalifornije Jerry Brown također proglasio izvanredno stanje.

Najmanje 34.500 kuća u opasnosti je od požara, objavila je informativna stranica o požarima “Inciweb”.

Izvanredno stanje koje je uveo guverner Brown odnosi se na okrug San Bernardino, koji se nalazi 100-ak kilometara istočno od Los Angelesa, čime je omogućena mobilizacija svih kalifornijskih vladinih agencija za borbu protiv plamene stihije.

Za samo jedan dan veliki požar poharao je više od 3.600 hektara zemljišta, naveo je “Inciweb”.

“Nakon pet godina rekordne suše koja je osušila šume te usred vala vrućine u kalifornijskoj pustinji, gdje temperature premašuju mjestimice 40 stupnjeva, požar je prouzročio lakše ozljede dvojice vatrogasaca među 700 mobiliziranih. Stoga predstavlja neposrednu prijetnju za široku javnost, željeznički promet i kuće u okolici”, upozorava “Inciweb”.

Sezona požara u punom je jeku u Kaliforniji, te se usporedo s požarom “Blue Cut” najnastanjeniji sjever zemlje borio s još jednim požarom.

Oko 160 kilometara sjeverno od San Francisca, područja koje je već pogodio veliki požar 2015. godine, vatra je nanovo zaprijetila stanovništvu tokom vikenda.

Požar “Clayton” zapalio je više od 1.600 hektara, a približno 1.700 vatrogasaca savladalo je 35 posto žarišta.

Izvor: Al Jazeera i agencije