Novi ruski udari iz Irana na ISIL

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas kako su ruski vojni avioni počeli novi val zračnih napada na borce oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji i uništili dva komandna položaja i dva kampa za obuku, javlja AP.

Ministarstvo je preciziralo kako su avioni poletjeli jutros iz baze Hamedan jugozapadno od iranske prijestolnice Teherana kako bi gađali ciljeve u istočnom dijelu Sirije.

Iran je u utorak dozvolio ruskim avionima da polete sa njegove teritorije kako bi bombardirali ciljeve u Siriji, prvi put otkako je Rusija počela operaciju u toj ratom razorenoj arapskoj zemlji prošle godine, navodi američka agencija.

U prvim udarima na meti su bili ciljevi ISIL-a, kao i grupe Jabhat Fath al-Sham, ranije poznate kao Front al-Nusra.

Nije stalna baza

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov odbacio je američke navode kako ovi letovi predstavljaju kršenje Rezolucije Vijeća sigurnosti o zabrani prodaje ili transfera borbenih letjelica Iranu.

Predsjednik iranskog Parlamenta Ali Larijani danas je također istakao kako zvanični Teheran nije dao Rusiji stalnu bazu na teritoriji Irana.

Polijetanje iz zračne baze Hamedan, umjesto iz ruske baze Mozdoko na sjeveru Kavkaza, smanjuje udaljenost od meta sa skoro 2.000 na manje od 700 kilometara.

Izvor: Al Jazeera i agencije