Izrael nudi Turskoj milione da odustane od spora

Izraelske jedinice su 2010. presrele turski brod s humanitarnom pomoći za Gazu i ubile deset turskih državljana (Arhiva)

Turskom parlamentu dostavljen je prijedlog rješenja spora sa Izraelom, prema kojem će Ankara dobiti odštetu od 20 miliona dolara u zamjenu za odustajanje od sudskog spora povodom izraelske intervencije na turskom brodu.

Veze između Turske i Izraela prekinute su 2010. kad su izraelske jedinice presrele turski brod s humanitarnom pomoći za Gazu i ubile deset turskih državljana.

Radilo se o upadu izraelskih komandosa na Mavi Marmaru, brod koje je bio dio međunarodnog konvoja čija je zadaća bila prekinuti blokadu i dopremiti humanitarnu pomoć Gazi.

Diplomatski odnosi između Turske i Izraela nisu bili posve prekinuti, već spušteni na niži nivo, uz povlačenje ambasadora i zamrzavanje vojne saradnje.

Izrael je već uputio izvinjenje zbog ovog incidenta, a u julu su dvije zemlje potpisale sporazum o normalizaciji odnosa.

Zahtjev Izraela

Dvije zemlje pripremaju se da imenuju ambasadore, a Turska se sprema da usvoji zakon prema kojem izraelski vojnici ne mogu biti sudski gonjeni.

Ovaj dogovor je postignut pod utjecajem mogućeg sklapanja unosnog sporazuma o eksploataciji gasa u Sredozemnom moru.

Izvor: Agencije