Hollande: Spriječiti nasilje u Ukrajini

Hollande je ponovio da Francuska ne priznaje rusko pripajanje Krima (AP)

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je danas Rusiju i Ukrajinu na primjenu sporazuma iz Minska i upozorio da bi nove neprijateljske akcije ugrozile izglede za održanje izbora na istoku Ukrajine, saopćeno je iz Hollandove kancelarije. 

Francuski predsednik je, nakon telefonskih razgovora sa ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, pozvao na uzdržavanje od bilo kakve eskalacije ukrajinskog sukoba, kaže se u saopćenju.

Hollande je ponovio da Francuska ne prihvata pripajanje Krima Rusiji, koje je izvršeno 2014. godine, poručivši da nikad neće priznati da Moskva polaže pravo na njega.

Hollande je pozvao obje strane da poštuju sporazum o prekidu vatre iz Minska, postignut u februaru 2015. godine, prenio je AFP. 

Sporazum iz Minska

Francuski predsjednik je, takođee, pozvao na nastavak napora za primjenu sporazuma iz Minska u okviru takozvane Normandijske četvorke, koju čine Rusija, Ukrajina, Francuska i Njemačka. 

Konsultacije, koje su održane na zahtjev Porošenka, uslijedile su nakon prošlonedjeljnih optužbi Moskve da su snage Kijeva pokušale oružane upade na Krim, što Ukrajina poriče. 

Moskva je nakon navodnih aktivnosti ukrajninske vojske na poluotok instalirala napredni, odbrambeni, proturaketni sistem S-400.

Postavljanjem ovog raketnog sistema Rusija je u mogućnosti u potpunosti kontrolisati prelete aviona iznad Krima.

Izvor: Agencije