Strah za novčanu pomoć nakon Brexita

Vlada Velike Britanije planirala je izdvojiti do 15 milijardi eura za pomoć zemljama u razvoju. Ta sredstva će biti uplaćena u Fond Evropske unije, s prilozima ostalih zemalja članica. Iz tog se fonda finansiraju različiti projekti diljem svijeta.

Ali, nakon referenduma u Britaniji o napuštanju Unije, humanitarne organizacije u Senegalu zabrinute su da je njihovo finansiranje ugroženo.

Sredstva za održavanje oaze na rubu Sahare dolaze od britanskih poreskih obveznika.

Donacijom britanske Agencije za internacionalni razvoj od 350.000 eura, jalova zemlja pretvorena je u plodnu. Prije tri godine, mještani su zasadili prve plantaže.

Doniranim novcem kupljeno je sjeme, razno oruđe i teška mašinerija za obradu zemljišta, a napravljen je i sistem navodnjavanja. Sada ovdje rastu limun i banane, a posijana je i pšenica.

“Ova zemlja je poput supermarketa. Imamo sve za prehranu, a pravimo i ulje. Ovo je čudo”, kaže Ibou Aabou Diop, stanovnik oaze.

Grantovi za uzgoj riže

Ranije, hrane nije bilo dovoljno za sve mještane. Danas imaju višak – prodaju ga drugim selima koja još imaju problema s teškim sušama.

Vlada Senegala usvojila je program uzgoja riže, kako bi njome mogla namiriti sve stanovnike. Poljoprivrednicima se daju grantovi, ali pod uslovom da samo uzgajaju rižu. To ograničava uzgoj drugih kultura, zbog čega mnogi nastavljaju gladovati.

Lokalno stanovništvo ove oaze ima slobodu da uzgaja hranu koju želi. To je dugoročno rješenje za problem koji neće nestati sam od sebe. Ali nakon odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju, mnogi se plaše da britanska sredstva za ovaj projekt neće biti obnovljena, te da će stanovnicima ostati dvije opcije: da gladaju ili da odsele.

Padom vrijednost britanske funte, mještani oaze dobijaju manje sredstava iz fonda, koji bi se trebao ugasiti u decembru. S obzirom na to da je oaza Guede na ruti koju afrički migranti koriste na putu ka Evropi, mnogi mještani bi mogli odlučiti poći na taj opasan put.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera