NASA: Najtopliji juli ikada zabilježen

Temperaturna anomalija je 0,84 stepeni Celzijusa iznad prosjeka u odnosu na prethodni najtopliji juli 2011. godine, navodi NASA (AP)

Globalne srednje temperature u julu ove godine pokazale su da je to bio najtopliji juli od početka mjerenja krajem 19. vijeka, navodi se u odvojenim izvještajima meteoroloških institucija, uključujući i potvrdu NASA-e.

Temperaturna anomalija je 0,84 stepeni Celzijusa iznad prosjeka u odnosu na prethodni najtopliji juli 2011. godine, navodi se u saopštenju NASA-e.

Japanska meteorološka agencija je utvrdila da je juli 2016. bio najtopliji od mjerenja koja datiraju još od 1891. godine.

Od maja 2015. godine, 14 od 15 mjeseci su postavili nove rekorde po visini temperature. Samo je maj 2016. imao uobičajenu temperaturu, navodi se u saopštenju japanske agencije.

Godina 2005. najtoplija ikada

Globalno, dijelovi zapadne Rusije i Južnog okeana su ove godine zabilježili najveći skok prosječne temperature u odnosu na prosjek, navodi meteorološki site weather.com.

Porast prosječne temperature u Rusiji je doveo do povećanog broja požara i epidemije antraksa.

Ovi izvještaji ne govore da je planeta najtoplija u svojoj historiji već da je u pitanju najviša temperatura u razdoblju od kada su ljudi počeli mjeriti toplotu zraka

. Pojedini dijelovi planete i dalje bilježe temperature niže od prosječnih.

Prema godišnjem prosjeku, NASA i NOAA navode da je 2005. godina najtoplija prema podacima zabilježenim u svjetskoj bazi podataka.

Izvor: Agencije