Žrtve u pucnjavi tokom nemira u Milwaukeeju

Osim policije, aktivirana je i Nacionalna garda u slučaju da izbije jače nasilje (Reuters)

Jedna je osoba pogođena iz vatrenog oružja, a policajac je ozlijeđen na području Milwaukeea gdje traju nemiri nakon što je policajac ubio osumnjičenog afroameričkog muškarca.

Nakon što je održano mirno bdijenje malene skupine ranije, policija Milwaukeea potvrdila je da su u nedjelju uvečer spasili jednu žrtvu pucnjave i prevezli je u bolnicu. Još nije poznato je li ozlijeđena osoba jedan od prosvjednika.

Jedan je policajac hospitaliziran nakon što je kamen smrskao vjetrobransko staklo njegovog policijskog automobila, navela je policija.

Policija je priopćila da su počeli rastjerivati mnoštvo nakon čega su ispaljeni hici, a neki su prosvjednici počeli bacati kamenje i boce. Policija je nekoliko prosvjednika privela.

Najmanje dvadeset specijalaca suočilo se sa skupinom od stotinu prosvjednika u napetoj situaciji koja je potrajala do ranih jutarnjih sati, te bila obilježena sporadičnim pucnjevima.

Unatoč nasilju, policija je rekla da nije raspoređena Nacionalna garda, te da vlasti rade na tome da se uspostavi red.

Policijsko nasilje protiv Afroamerikanaca u posljednje dvije godine izazvalo je val prosvjeda, pokrenulo nacionalnu raspravu o odnosu policije prema manjinama, te potaknulo osnivanje pokreta “Black Lives Matter” (I crni životi vrijede).

Ubijen u pokušaju bijega

Guverner Wisconsina Scott Walker iz opreza je aktivirao Nacionalnu gardu u slučaju da izbije jače nasilje nakon smrti 23-godišnjeg Sylvillea K. Smitha, kojeg je policijac ubio pri pokušaju bijega nakon što mu je zaustavio automobil.

Smith, za kojega se ustanovilo da već ima podulji policijski dosje, gradom se vozio s napunjenim ukradenim pištoljem kada ga je policija izvukla iz vozila zbog “sumnjivih aktivnosti”, izvijestile su vlasti.

Drugi sumnjivac, koji je pokušao pobjeći iz istog automobila brzo je priveden.

U priopćenju policije Milwaukeeja ne stoji je li sumnjivac koji je ubijen ispalio ijedan metak ili je tijekom incidenta samo uperio pištolj u policajce.

Mjesne vlasti nisu otkrile imena sumnjivaca, policajca niti njihovu rasnu pripadnost, piše Reuters.

Prosvjedi koji su uslijedili posljednji su u nizu demonstracija, većinom mirnih koje se često organiziraju u američkim gradovima u protekle dvije godine nakon policijskih ubojstava Afroamerikanaca u Baltimoreu i Fergusonu.

Izvor: Agencije