Malcorra: Problem UN-a je seksizam

Susana Malcorra je, u decembru prošle godine, imenovana argentinskom ministricom vanjskih poslova (Reuters)

Kandidatkinja za generalnog sekretara UN-a, argentinska ministarka vanjskih poslova Susana Malcorra, smatra da je već duže vrijeme prisutan seksizam pri izboru za čelnu funkciju UN.

Malcorra je za argentinski list Klarin rekla da u Ujedinjenim narodima “još uvek postoji pristrasno glasanje protiv žena”, dodavši da uprkos istim sposobnostima, “uvijek postoji mala negativna margina protiv žena”, prenosi AFP.

Ako se pogleda da je trenutno samo jedna žena u Vijeću sigurnosti UN-a,  to je američka ambasadorka Samantha Power, teško je, smatra Malcorra, da se održi izvjestan nivo ravnoteže i jednakosti.

“Ali, možda griješim”, rekla je ona.

U drugom krugu glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a, za novog generalnog sekretara UN-a, Malcorra je zauzela treće mjesto, iza bivšeg portugalskog premijera Antonija Guterresa i bivšeg ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića, ali je vodeća među pet žena kandidata.

Ženama gore nego muškarcima

Iako kaže da je “na ličnom nivou veoma zadovoljna” tim rezultatom, Malcorra dodaje da je “nažalost, ženama kandidatima mnogo gore nego muškarcima”.

“To me boli zato što mislim da imam veoma uvažene koleginice sa puno iskustva”, kaže ona.

Malcorra je bila šefica kabineta generalnog sekretara Ban Ki-moona, a za ministra vanjskih poslova Argentine imenovana je u decembru.

Za 70 godina postojanja Ujedinjenih naroda, na čelu ove organizacije nikad nije bila žena.

Za mjesto novog generalnog sekretara konkuriše 11 kandidata, a Vijeće sigurnosti se suočava sa neformalnim pozivima da bi poslije osam muškaraca, na toj funkciji, sada trebalo da izabere ženu, odnosno da bi prednost trebalo dati kandidatu iz istočne Europe, navodi AFP. 

Izvor: Agencije