Lavrov: Rusija i Njemačka u najtežem periodu

Šefovi ruske i njemačke diplomacije u Ekaterinburgu će razgovarati o Siriji i Ukrajini, europskoj sigurnosti, terorizmu i suradnji (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedjeljak da odnosi između Rusije i Njemačke prolaze kroz najteži period od njemačkog ujedinjenja.

Lavrov je održao predavanje studentima Uralskog federalnog sveučilišta u Ekaterinburgu, kojima se obratio i njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, koji je stigao u službeni posjet Rusiji.

Lavrov je istaknuo da je Njemačka “ključni partner” Rusije “ne samo u europskim pitanjima, već i u suočavanju s globalnim problemima, uključujući rješenja sukoba i napore na sprječavanju međunarodnog terorizma i ekstremizma”, prenosi Tanjug agenciju Tass.

Šef ruske diplomacije smatra da Njemačka i Rusija trebaju nastaviti dijalog, unatoč tome što sada postoje točke oko kojih se ne slažu.

“Nismo prebrodili krizu u našim odnosima. Međutim, Njemačka i Rusija ne bi se trebale okretati jedna od druge, već nastaviti dijalog”, ocijenio je Lavrov.

Steinmeier je kazao da se raduje približavanju između Rusije i Europe u godinama koje dolaze.

Steinmeier: Radujem se približavanju koje dolazi

“Mnogi se raduju političkom približavanju između Rusije i Europe u godinama koje dolaze. Ja sam jedan od njih”, istaknuo je njemački ministar vanjskih poslova.

Agencija Reuters prenosi navode RIA novosti da je Steinmeier Lavrovu poručio da sporazum iz Minska mora ostati u fokusu mirovnog procesa u Ukrajini, unatoč porastu napetosti na Krimu, na što je Lavrov obećao da će Moskva ispuniti svoj dio dogovora s Kijevom.

Tass navodi da je Lavrov ukazao na dvostruke standarde Zapada u procjenjivanju humanitarne situacije u Siriji i Jemenu i kazao da NATO ne želi razgovarati o obnavljanju odnosa s Rusijom, navevši da “činjenica da je održano nekoliko sastanaka Vijeća NATO-Rusija na razini veleposlanika ništa ne mijenja”.

Lavrov i Steinmeier će danas u Ekaterinburgu razgovarati o stanju u Siriji i Ukrajini, pitanjima europske sigurnosti i borbi protiv terorizma, kao i bilateralnoj suradnji.

Izvor: Agencije