Video: Otkriveno sve o ruskom vojnom robotu

Izvor: YouTube / Ministarstvo odbrane Rusije

Ministarstvo odbrane Rusije otkrilo je informacije o vojnom robotu za deminiranje “Prohod 1“, navodi list Rasijska gazeta.

List navodi da je Ministarstvo odbrane skinulo oznake tajnosti s “Prohoda 1“, usavršenog robotskog sistema za čišćenje mina.

“Prohod 1“ je napravila ruska fabrika mašina “Uralvagonzavod“ i on se zasniva na oklopnom vozilu za razminiranje BMR-3M, navodi Rasijska gazeta.

Međutim, za razliku od BMR-3M, taj robotski sistem je opremljen novom mrežom TMT-C koja može uništiti različite vrste mina, uključujući i radio-kontrolirane bombe.

Originalni BMR-3M upotrebljava šasiju tenka T-90, ima motor snage hiljadu konjskih snaga i unaprijeđenu zaštitu od mina.

Daljinsko upravljanje

BMR ima tročlanu posadu. Prednji trup vozila i kabina pokriveni su dinamičnim zaštitnim kontejnerima. Vozilo može da poveze tri deminera i opremljeno je mitraljezom od 12,7 milimetara i osam raketnih bacača za dimne zavjese.

Što se tiče “Prohoda 1“, njime se daljinski upravlja iz mobilnog komandnog punkta u kamionu “Kamaz“, dok je komunikacija između operatera i vozila zaštićena od smetnji i elektronskog rata.

Vozilo “Prohod 1“ također može automatski ići zadatom maršrutom, navodi list.

“Prohod 1“ može prolaziti kroz minsko polje širine 4,5 metara i neutralizirati kontaktne i magnetske mine, kao i municiju s fitiljem na površini, u snijegu ili tlu. U izvještaju objavljenom sredinom jula navedeno je i da je “Prohod 1” uspješno prošao državne testove.

Rusija je krajem marta dobila odobrenje UNESCO-a za razminiranje drevnog sirijskog grada Palmire.

Mediji su objavili da će prilikom deminiranja biti korišten drugi ruski deminerski robotski sistem ,”Uran 6”.

Ruska vojska pomogla je sirijskim snagama da preuzmu kontrolu nad gradom od boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), koji su ga držali gotovo godinu dana i uništili brojne spomenike.

Izvor: Agencije