Historijat AK partije: 15 godina postojanja

U Turskoj, vladajuća Stranka pravde i razvoja obilježava 15. godišnjicu osnivanja, bez masovnih proslava zbog pokušaja vojnog udara i vanrednog stanja.

Predsjednik zemlje Recep Tayyip Erdogan i osnivač AK partije rekao je da, iako je stranka stara tek 15 godina, ona predstavlja duh i civilizacijsku borbu koja postoji već 14 stoljeća.

Premijer i šef AK partije Binali Yildirim rekao je da će organizacije FETO i PKK biti sklonjene sa dnevnog reda u Turskoj.

Na skupu u Ankari, osim Erdogana i Yildirima, okupljenima su se obratili bivši premijer Ahmet Davutoglu i bivši predsjednik države Abdullah Gul.

Put partije

Stranka Pravde i razvoja, poznatija kao AK partija je turska stranka desnog centra, osnovana 14. augusta 2001. godine.

Jedan od glavnih osnivača stranke je aktuelni predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Osnivači stranke su bili raniji članovi islamski orijentiranih stranaka Refah i Fazilet, kao i pokreta Milli Gorus.

AK partija, međutim, sebe ne smatra islamskom. Svoj politički program opisuje kao “konzervativnu demokratiju.”

Demokratske reforme

Došla je na vlast 2002. godine. Uvela je niz demokratskih reformi koje su uskladile turski pravosudni sistem, civilno-vojne odnose i sistem zaštite ljudskih prava sa principima Evropske unije. Uklonili su višedecenijsku zabranu nošenja mahrame u školama, univerzitetima i državnim institucijama.

Unaprijedila ja zdravstveni i obrazovni sistem, infrastrukturu i prava manjinskih zajednica. Postigla je primirje sa oružanom kurdskom grupom PKK. Otplatili su vanjske dugove, ojačali domaću proizvodnju i ekonomiju – koja je prošle godine porasla za 4,5 posto – što je dva puta više od evropskog prosjeka.

AK partija ima najveću podršku u Istanbulu i Anadoliji, a u posljednje vrijeme, osvaja sve više glasova i u priobalnim gradovima.

Kritičari optužuju AK partiju da ima “neoosmansku agendu” i da se previše miješa u interna pitanja susjednih zemalja. Erdogana kritičari optužuju da ima autokratske tendencije, da suzbija neistomišljenike unutar stranke, da vrši pritisak na opozicijske medije i da želi uvesti predsjednički sistem.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Vladajuća turska Stranka pravde i razvoja slavi 15. godišnjicu od osnivanja.Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao kako masovnih proslava neće biti zbog nedavnog pokušaja vojnog udara te zbog vanrednog stanja u zemlji.AK partija je pozvala i porodice žrtava osujećenog vojnog udara da prisustvuju proslavama u glavnom gradu Ankari. Gost u studiju Al Jazeere je […]

Stranka pravde i razvoja u Turskoj u nedjelju bi trebala dobiti novog predsjednika.Otkako je došla na vlast 2002. godine, AK Partija je pobjeđivala na svim izborima.Dok jedni govore da je zemlji donijela prosperitet i slobode, drugi je kritikuju zbog potkopavanja sekularizma, a njenog osnivača optužuju za autoritarizam.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO