Hapšenja zbog sumnje u ubistvo iz časti

Suprug Samije Shadid kaže kako vjeruje da je ona otrovana, a potom zadavljena (Facebook / Screenshot)
Suprug Samije Shadid kaže kako vjeruje da je ona otrovana, a potom zadavljena (Facebook / Screenshot)

Pakistanska policija je izjavila da je uhapsila bivšeg supruga i oca Britanke Samije Shahid, pod sumnjom da su je ubili, a nakon što je njen drugi suprug kazao kako je ona, zbog preudaje, bila žrtva “ubistva iz časti“.

Samia Shahid, 28-godišnja kozmetičarka iz Bradforada, koja je bila u posjeti svojoj porodici u Pakistanu, umrla je prošlog mjeseca u selu Pandori u sjevernoj pokrajini Punjab.

Slučaj je privukao pažnju jer se desio dan nakon “ubistva iz časti” zvijezde socijalnih mreža Qandeel Baloch.

Zamjenik glavnog inspektora policije Abubakaru Khuda Bakhsh, istražitelj u slučaju Shahid, kazao je da je policija u subotu uhapsila bivšeg supruga Samije Shahid, Shakeela, i njenog oca Chaudhryija Shahida.

Prijetnje smrću

“Sud ih je poslao u policijski pritvor na četiri dana”, rekao je Bakhsh.

“Onda kada utvrdimo činjenice, moći ćemo reći da li se radi o ubistvu iz časti ili ubistvu iz osvete”, dodao je.

Rođaci Samije Shadid su rekli da je ona umrla od srčanog udara, ali njen suprug Kazim Mukhtar tvrdi kako vjeruje da je ona otrovana, a potom zadavljena.

Također je rekao kako su on i njegova supruga ranije dobijali prijetnje smrću od njene porodice.

Godišnje u Pakistanu bude ubijeno oko pet stotina žena, za koje njihovi rođaci smatraju da su zbog svog ponašanja osramotile porodice.

Pakistanski premijer Nawaz Shafir je dao svoju riječ da će riješiti problem nasilja nad ženama, ali kritičari kažu da se nisu poduzeli konkretni koraci ka tome.

Izvor: Agencije


Povezane

U Velikoj Britaniji presuda roditeljima- porijeklom iz Pakistana. Oni su svoju ćerku zlostavljali jer se ponašala pre-zapadnjački. Roditelji tinejdžerke Shafije Ahmed osuđeni su na doživotni zatvor za njeno ubistvo počinjeno prije deset godina. Tužilaštvo je slučaj nazvalo  zlostavljanjem, nasiljem u porodici i nasiljem zbog časti. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO