Zvanično zatraženo pritvaranje Gulena

Gulen negira bilo kakvu umiješanost u puč koji naziva "najgorim terorističkim činom" (AP)

Ured glavnog tužioca u Istanbulu i zvanično je zatražio od američkih vlasti da pritvore Fethullaha Gulena, optuženog za organiziranje neuspjelog državnog udara u Turskoj, javio je CNN Turk.

Ministarstvo pravde Turske proslijedilo je Washingtonu pismo u kojem se Gulen navodi kao glavni organizator neuspjelog puča od 15. jula i kojim se tereti po osnovu deset različitih optužbi, uključujući pokušaj rušenja Vlade.

Turski premijer Binali Yilidrim izjavio je ranije da Ankara neće pristati na kompromise sa Sjedinjenim Američkim Državama kada je riječ o zahtjevu za Gulenovo izručenje.

Negiranje optužbi

Gulen, koji inače živi u Pennsylvaniji, u petak je u francuskom listu Le Mondeu objavio tekst u kojem traži “međunarodnu istragu” o pokušaju puča, obećavši “potpunu saradnju”.

On negira bilo kakvu umiješanost u puč koji naziva “najgorim terorističkim činom” počinjenim na turskom tlu.

“Ako se desetina optužbi protiv mene pokaže utemeljenim, obećavam da ću se vratiti u Tursku i pristati na najtežu kaznu“, napisao je Gulen.

U pokušaju puča, izvedenom sa 15. na 16. juli u Turskoj, ubijene su 273 osobe, a 2.000 ih je povrijeđeno.

Turska vlada je pokrenula opsežnu akciju sa ciljem razbijanja Gulenovog pokreta, koji ima mrežu škola, dobrotvornih organizacija i međunarodnih kompanija.

Gotovo 70.000 ljudi u Turskoj je suspendirano s posla zbog sumnje da su povezani sa Gulenovim pokretom.

Izvor: Agencije

 


Povezane

U dnevnom listu La Monde Gulen je napisao kako nudi potpunu saradnju u međunarodnoj istrazi vojnog puča u Turskoj.

Published On 12 Aug 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO