Švedska ministrica Hadžialić podnijela ostavku

Hadžialić je sa 27 godina postala najmlađa ministrica u historiji Švedske (Screenshot)

Ministrica za visoko i srednje obrazovanje Kraljevine Švedske podnijela je ostavku nakon što ju je policija zaustavila za volanom i našla joj 0,2 promila alkohola u krvi.

Aida Hadžalić je na konferenciji za medije u subotu rekla da ju je u četvrtak navečer zaustavila policija u južnom švedskom gradu Malmeu nakon što je popila dvije čaše vina. U krvi su joj pronađena 0,2 promila alkohola, što je nedozvoljeno u Švedskoj.

Ministrica bh. korijena suočava se sa kaznom do šest mjeseci zatvora, javlja agencija Associated Press.

Najmlađa ministrica

Hadžialić (29) je kazala premijeru Stefanu Lofvenu u petak da je to njena “najveća greška u životu” i da je zbog toga odlučila dati ostavku.

Aida Hadžialić rođena je u Bosni i Hercegovini i postala je prva muslimanska ministrica u Lofvenovoj vladi 2014. godine. U Švedsku je došla kao petogodišnjakinja.

Diplomirala je pravo 2010. godine na Univerzitetu Lund u Švedskoj, nakon čega je postala zamjenica gradonačelnika Halmstada.

Sa 27 godina postala je najmlađa švedska ministrica u historiji te bogate i razvijene skandinavske zemlje.

Evropske zemlje imaju stroge zakone kada je u pitanju vožnja pod djelovanjem alkohola i dozvoljena granica nivoa alkohola u krvi je znatno niža nego u Sjedinjenim Državama, podsjeća američka agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

U BiH ne želi ulagati samo bh. dijaspora nego i švedski investitori žele naći nova tržišta, kaže ministrica obrazovanja Kraljevine Švedske Aida Hadžialić.

Published On 07 Mar 2016

Tokom višednevne posjete BiH, švedska ministrica obrazovanja Aida Hadžialić posjetila je i srednju školu na Palama. Ministrica je u Švedsku došla kao izbjeglica iz Foče, iz koje su tokom rata protjerani Bošnjaci. Iz prve ruke upoznala se sa načinom funkcioniranja obrazovnog sistema u ovoj školi, ali i principom po kojem u ovom bh. entitetu, u […]

Published On 09 Mar 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO